duminică, iulie 21, 2024

Ultima ora

Sport

Tichete educaționale de 500 de lei pentru elevi. 410.000 de copii, vizați

Preșcolarii și elevii vor putea primi drept sprijin tichete sociale educaționale și în anul școlar 2023-2024, se arată într-un proiect aflat în dezbatere publică, inițiat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE). Valoarea unui tichet este de 500 de lei, sumă primită doar o singură dată în timpul anului școlar, conform proiectului.

Categoriile de preșcolari și elevi care vor putea beneficia de aceste tichete sociale:

  • „a) copiii dezavantajaţi din învăţământul de stat preşcolar înscrişi în învăţământul de stat care îndeplinesc condiţiile, în luna iulie a fiecărui an, pentru obţinerea sprijinului educaţional acordat copiilor din familii defavorizate conform Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, cu modificările şi completările ulterioare;
  • b) copiii dezavantajaţi din învăţământul de stat primar înscrişi în învăţământul de stat primar care îndeplinesc criteriile de venit stabilite în Programul naţional de rechizite şcolare, conform Ordonanţei Guvernului nr. 33/2001 privind acordarea de rechizite şcolare în anul şcolar 2001-2002, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 126/2002, respectiv care sunt în întreţinerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară;
  • c) copiii dezavantajaţi din învăţământul de stat gimnazial înscrişi în învăţământul de stat gimnazial, care îndeplinesc criteriile de venit stabilite în Programul naţional de rechizite şcolare, conform Ordonanţei Guvernului nr. 33/2001 privind acordarea de rechizite şcolare în anul şcolar 2001-2002, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 126/2002, respectiv care sunt în întreţinerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară”, conform proiectului.

Tichetele sociale educaționale vor ajunge la beneficiari sub formă de carduri, însă nu este permisă „efectuarea de operațiuni de retragere de numerar sau de preschimbare în numerar”. Suma de 500 de lei poate fi cheltuită numai pe teritoriul României, scrie hotnews.ro

Policlinica Buna Vestire Craiova

În nota de fundamentare a proiectului, se menționează că, prin această măsură, vor fi „sprijiniți aproximativ 410.000 de preșcolari și elevi dezavantajați din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial”.

Pentru a obține acest ajutor, școlile vor informa părinții cu privire la condițiile de eligibilitate și completează o cerere din care să reiasă componența familiei.

 În acest an școlar cererile pot fi depuse până pe 5 octombrie.

După ce sunt depuse cererile, școlile le introduc în Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (S.I.I.I.R). Ulterior, lista „cu destinatarii finali va fi transmisă de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene”. Beneficiarii vor putea consulta lista prin intermediul unei aplicații special concepute în acest sens.

Tichetele sociale educaționale vor fi distribuite către școli prin inspectoratele școlare din fiecare județ, iar, mai apoi, fiecare unitate de învățământ se asigură că tichetele în valoare de 500 de lei vor ajunge la beneficiari.

În anul școlar trecut, 2022-2023, au fost 405.000 de elevi care au primit tichetele educaționale în valoare de 500 de lei.

Foto: arhivă

Politica