miercuri, octombrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

13 septembrie 1942, 81 de ani de la deportarea romilor în Transnistria

Supraviețuitor: „Am stat 2 ani jumătate pătimiți, flămânzi, vai de capul nostru”

La 13 septembrie 1942, numeroase familii de cetățeni români de etnie romă din județul Dolj erau ridicate și deportate în Transnistria. Datele oficiale spun că, din ordinul Mareşalului Antonescu, la nivel național, 25.000 de persoane de etnie romă au fost deportate. 11.000 dintre acestea, majoritatea copii, au murit de frig, inaniție și epidemii apărute în urma condițiilor inumane la care au fost supuși.

În ziua de miercuri, 13 septembrie, la sediul Prefecturii Dolj, reprezentanții partidei Pro Europa au organizat un eveniment axat pe problematica integrării romilor.

„Astăzi s-au împlinit 81 de ani de la deportarea romilor din județul Dolj. Sunt momente istorice pentru că comemorarea victimelor deportării romilor în Transnistria a făcut parte din neamul lor. Vreau să știți că la Craiova, spre deosebire de alte localități, românii mei mi-au dat posibilitatea să mă simt român. Pe de altă parte, mai ales astăzi autoritățile statului român au fost alături de noi”, a subliniat Romeo Tiberiade, președinte al partidei romilor Pro Europa.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Dan Diaconu: „Cel mai mare genocid istituit asupra comunității rome”

„Comemorăm astăzi un moment întunecat din istoria noastră. Această zi marchează un moment în care au fost distruse familii, comunități tradiționale întregi care au dispărut. Mulți dintre voi ați învățat să trăiți cu această suferință. Ați învățat să trăiți fără persoane dragi. Ceea ce a fost catalogat ca fiind cel mai mare genocid istituit asupra comunității rome a schimbat istoria pentru totdeauna. Faptul că suntem astăzi aici împreună dovedește că lucrurile s-au schimbat în bine”, a spus Dan Diaconu, prefectul județului Dolj.

„Este obligația noastră ca ceea ce s-a întâmplat să nu se mai întâmple. Instituția Consiliului Județean nu face niciun fel de discriminare sau diferență între cetățenii județului Dolj, indiferent de apartenența religioasă, etnică, din care fac parte”, potrivit lui Neațu-Breciugă Mihail-Adrian, vicepreședintele Consiliului Județean Dolj.

Profesorul Viorel Achim a mai amintit faptul că din toată Oltenia au fost deportați 25.000 romi cu ajutorul a opt trenuri speciale, fiecare garnitură având 35-40 vagoane de marfă. „În anii 1930 a existat o mișcare romă, puternică în Craiova. Ea a început în București dar aici s-au format o grămadă de organizații rome. Ce s-a petrecut pe 13 septembrie a fost descris și in studiile istoricilor. Însă, supraviețuitorii sunt o sursă foarte importantă pentru cunoaștere. Sunt multe controverse legate de deportare. În cazul romilor vorbim de genocid.

„Ne-au luat de acasă, bătuți omorâți, ne-au dus în Transnistria”

În luna septembrie au plecat 8 trenuri speciale spre Transnistria cu vagoane. Deportarea sedentarilor s-a făcut cu trenul, nomazii au plecat cu căruțele lor trase de cai. Punctul de start a fost orașul Turnu Severin. Pe drum au cules pachete de romi la Filiași, Craiova, Piatra Olt”.

Unul dintre supraviețuitorii deportării, cu lacrimi în ochi, a luat cuvântul: „Ne-au luat de acasă, bătuți omorâți, ne-au dus în Transnistria. Am stat 2 ani jumătate pătimiți, flămânzi, vai de capul nostru. Bunicii noștri au murit acolo. În 1944 ne-am întors. Ne-au luat caii, căruțele și aurul. Toată familia am fost. Pe tata l-a mușcat germanul de urechi. A fost foarte rău. Am făcut bordeie în pâmânt. Dormeam pe jos”.

Foto: @Robert Dobre

Politica