marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

PSD a depus un proiect pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor

Social-democrații au depus, marți, 6 iunie, un proiect pentru abrogarea acestei categorii de pensii speciale.

„Presupune abrogarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. În acest mod, avem autoritatea morală de a discuta despre celelalte pensii speciale. Considerăm că nu putem discuta despre impozitarea magistraților și pentru alte categorii dacă noi beneficiem de pensii speciale”, a spus Alfred Simonis, liderul grupului PSD din Camera Deputaților.

El a precizat că dacă legea privind parlamentarii intră în vigoare se vor abroga inclusiv pensiile speciale aflate în plată.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Ultima decizie a CCR nu invocă retroactivitatea, ci doar procedura prin care a fost votată. Vom avea grijă să respecte decizia Curții, iar procedura va ține cont de decizia Curții”, a subliniat Simonis, care a afirmat că proiectul ar putea fi votat până la finalul lunii.

Potrivit Libertatea, strategia PSD este ca abrogarea pensiilor speciale ale parlamentarilor să fie votată aproape în același timp cu impozitarea celorlalte pensii speciale aflate în plată. În privința pensiilor speciale ale aleșilor locali, social-democrații nu au depus vreun proiect și pentru eliminarea acestora. Pensiile speciale ale primarilor, viceprimarilor și șefilor de CJ-uri nu au intrat în plată, fiind în fiecare an prorogate.

USR reclamă faptul că, de un an, PSD și PNL au blocat în Parlament un proiect similar.

„Anul trecut, pe 6 mai 2022, l-am depus. Este înregistrat de un an și ceva. De un an și ceva în Birourile Permanente Reunite, PSD cu PNL, domnul Ciolacu și oamenii domnului Ciucă blochează acest proiect și nu-i dau drumul, nu îl lasă să intre în circuitul parlamentar. Este un abuz constituțional fără precedent. În fiecare Birou Permanent Reunit le-am cerut să dea drumul proiectului”, a afirmat liderul grupului USR din Camera Deputaților, Ionuț Moșteanu.

El a reamintit că în această perioadă foști parlamentari precum Adrian Năstase sau Gabriel Oprea au încasat pensii speciale. Moșteanu a adăugat  Alfred Simonis a spus că proiectul USR va fi respins și va fi aprobată inițiativa legislativă a PSD, mai scrie libertatea.ro

Într-o estimare din 2020, aproape 800 de foști parlamentari beneficiau de pensie specială, iar impactul bugetar era de 10 milioane de euro anual.

Politica