vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ludovic Orban, plângere penală împotriva Guvernului

Fostul premier Ludovic Orban, președinte al Forța Dreptei, a depus vineri o plângere penală împotriva Guvernului. Demersul este motivat de faptul că executivul nu organizează alegeri parțiale în 80 de localități, unde funcțiile de primar sunt vacante. Cazurile sunt din 2021 încoace.

Plângerea vizează infracțiunile de împiedicare a exercitării drepturilor electorale și de abuz în serviciu.

„Am ajuns în situația de a formula o plângere penală împotriva membrilor Guvernului pentru încălcarea grosolană a legii, pentru încălcarea Constituției”, a declarat Orban, precizând că sunt 3 decizii ale instanței care obligă guvernul să organizeze alegeri parțiale, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În plângerea penală se invocă trei adrese ale Autorității electorale permanente în care s-a notificat faptul să trebuie organizate alegeri parțiale.

„Ipoteza în care ar fi trecute cu vederea aceste fapte de natură penală este cu totul inadmisibilă, întrucât ar presupune faptul că România nu ar mai fi un stat democratic, iar alegerile generale ar putea fi organizate în funcție de interesul subiectiv al puterii politice, la datele preferabile pentru un anumit beneficiar politic, și nu în funcție de scadențele impuse de normele constituționale și legale”, se arată în plângerea semnată de Ludovic Orban, potrivit hotnews.ro

În luna martie, Curtea de Apel București a decis că guvernul trebuie să organizeze alegeri pentru primăria sectorului 5, după aproape un an și jumătate de la vacantarea funcției de primar ca urmare a condamnării la închisoare a lui Cristian Popescu Piedone.

„Obligă pârâtul Guvernul României la emiterea hotărârii de Guvern prin care să stabilească data alegerilor parţiale pentru funcţia de primar al Sectorului 5 Bucureşti. Obligă pârâţii Autoritatea Electorală Permanentă şi Ministerul Afacerilor Interne să formuleze propuneri către Guvernul României pentru stabilirea datei alegerilor parţiale pentru funcţia de primar al Sectorului 5 Bucureşti”, se arată în hotărârea instanței.

Până acum Guvernul nu a dat nicio hotărâre privind organizarea de alegeri parțiale acolo unde mandatele de primar sunt vacante.

Politica