sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Școală europeană ,,verde”, la Mischii

Localitatea Mischii, județul Dolj, se remarcă prin mai multe aspecte. Pe lângă investițiile vizibile încă de la intrarea în comună și până la longevitatea primarului din localitate, Mischii va avea din 2024 și o școală ,,verde”, la standarde europene.

Comuna Mischii vrea să se așeze din ce în ce mai bine pe harta Doljului, dar și a României și de ce nu, a Europei. Printre lucrurile pe care primarul Gheorghe Popa le face pentru comunitate se regăsește un proiect important care vizează învățământul. Localitatea se va putea mândri din 2024 cu o școală ,,verde”, adusă la standarde Europene.
Primarul Gheroghe Popa a vorbit despre investițiile făcute până acum în insistuția de învățământ.
„La noi, copiii au un mediu foarte bun pentru învățat. Laboratorul de informatică este, zic eu, singurul din Oltenia, care este fără calculatoare. El este conectat la un server, la un centru de date pentru inteligență artificială și acel laborator nu are decât monitoare, tastatură și mouse. Ceea ce înseamnă un lucru extraordinar pentru că viteza de reacție este alta. Școala este renovată cu mobilier luat pe fonduri europene, încălzire centralizată, pe gaz, ca și aproape toată comuna în sine”, a spus Gheorghe Popa, primarul din Mischii.
Investițiile în școală nu s-au oprit. Ba mai mult, un proiect de nu mai puțin de 2,8 milioane lei este gata să facă din instituția de învățământ o școală cum nu sunt prea mult în județ.
„Avem un proiect de 2,8 milioane lei cu care școala va fi modernizată în totalitate. Vor rămâne în picioare doar zidurile, iar acelea fără tencuială. Se va schimba partea de tâmplărie, termoizolația. În interior va avea încălzire prin pardoseală odată cu schimbarea instalației electrice și termice. Vor fi panouri de apă caldă, panouri pentru curent, adică vorbim despre o școală verde. Există deja procedura de licitație, iar în curând vor începe lucrările, și undeva la anul va fi gata”, a adăugat primarul Gheorghe Popa.
Primarul a vorbit și despre dorința de a-i face pe locuitorii din Mischii să-i ducă pe cei mici la școala din localitate. O parte dintre părinți profită de distanța mică până la Craiova și își înscriu copiii la școlile din oraș. Printre metodele prin care edilul dorește să pună accent pe creșterea și educația celor mici se numără și un spor de nu mai puțin decât 5000 de lei.
„Este o școală gimnazială, dar din păcate copii nu sunt mulți, dar numărul este în creștere. Fiind aproape de Craiova, mulți părinți îi duc acolo. Cu această reabilitare ne așteptăm la o creștere a elevilor. Acest lucru se datorează și unei alte realizări. Noi, de anul acesta dăm un stimulent de 5000 lei pentru fiecare nou născut. A fost la 1500 de lei, dar l-am crescut, iar acest lucru se vede deja în natalitate”, a mai spus Gheorghe Popa, primar al comunei Mischii.

Politica