Ciolacu a cerut suspendarea negocierilor privind noul guvern până se rezolvă greva din învățământ și reforma pensiilor speciale 

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, cere suspendarea negocierilor privind viitorul guvern până la rezolvarea solicitărilor sindicatelor și a reformei privind pensiile speciale.

„Cred că, în acest moment, prioritatea tuturor decidenților politici trebuie să fie rezolvarea solicitărilor sindicatelor, dar și restanța majoră privind reforma pensiilor speciale. Până la rezolvarea acestor două priorități, orice negociere privind viitorul Cabinet trebuie suspendată”, a scris liderul PSD pe Facebook.

„Coaliția are datoria să se reunească în primul rând pentru urgențele românilor, iar programul de guvernare viitor este obligatoriu să prevadă soluțiile sustenabile și un termen clar pentru noua lege a salarizării”, a adăugat Ciolacu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Premierul Nicolae Ciucă (PNL) a reacționat la anunțul lui Ciolacu. El a anunțat pentru duminică negocieri cu sindicatele din educație și a declarat într-un comunicat de presă că ”tranziția la guvernare trebuie să se producă rapid”, notează g4media.ro

Nicolae Ciucă a mai spus că ”PNL a cerut respectarea Protocolului și evitarea unor discuții pe funcții și persoane, pentru a nu ne îndepărta de la adevăratele probleme ale românilor”, cu trimitere la faptul că PSD a cerut modificări ale protocolului, precum păstrarea controlului asupra Ministerului Transporturilor.

”Partidul Național Liberal a susținut încă de la început că principala preocupare a coaliției trebuie să fie soluționarea problemelor cetățenilor. De altfel, PNL a semnalat foarte clar că există riscul îndepărtării agendei politice de cea a cetățenilor, în contextul temei privind rotativa la guvernare”, a mai spus Ciucă.

El a făcut trimitere și la sarcinile care îi revin ministrului PSD al Muncii, Marius Budăi, legat de salarizarea profesorilor.

”Soluția pentru revendicările sindicatelor din educație este în legea salarizării unitare. În consecință, PNL reiterează că Ministerul Muncii are toată susținerea coaliției pentru a realiza legea salarizării unitare și reforma pensiilor speciale, într-un timp cât mai scurt. PNL dorește ca revendicările profesorilor să fie soluționate de urgență, ca și problema pensiilor speciale”, a spus Nicolae Ciucă.

”În același timp, tranziția la guvernare trebuie să se producă rapid, fără sincope, pentru a menține stabilitatea și echilibrul guvernării. Doar cu seriozitate si responsabilitate putem depăși acest moment și asigura o guvernare funcțională pe mai departe. Mâine, la ora 12:00, am convocat o întâlnire cu sindicatele, la Guvern, pentru discuții”, a mai anunțat șeful PNL.

UDMR, în schimb, îl susține pe liderul PSD.

„Sunt de acord cu această propunere! Guvernarea este pentru oameni, priorităţile societăţii trebuie să fie şi priorităţile coaliţiei de guvernare”, a declarat Kelemen Hunor.

Cele trei mari sindicate din educație au anunțat că luni, 22 mai, începe o grevă generală. Profesorii cer creșterea salariilor și arată că salariul net al unui profesor debutant e de circa 2.400 de lei.

Pe de altă parte, reforma pensiilor speciale este asumată de guvern în cadrul PNRR. Până acum, coaliția de guvernare nu a ajuns la o concluzie clară cu privire la eliminarea exceselor din pensiile speciale.

Populare

Recomandări

O fotografie cu capitala României văzută din spațiu, virală pe rețelele sociale

O fotografie cu capitala României văzută din spațiu s-a...

Nicușor Bancu, după egalul cu U Cluj: „Când e vorba de Craiova, nu se uită la VAR”

În afara semi-eșecului de la Cluj, oltenii s-au mai...

Un român a creat panică într-un oraș din Italia. I-a dat fiului să se joace cu o grenadă

Un român stabilit în Italia a panicat întreaga comunitate...

Școală abandonată după cutremur

„Părinții și profesori au pus întrebări, dar nimeni nu...