joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

„Eliberaţi-o pe Bua Noi!”. Povestea tristă a ultimei gorile din Thailanda

Soarta ultimei gorile aflate în captivitate în Thailanda, expusă de treizeci de ani într-un centru comercial din Bangkok, continuă să stârnească controverse în regatul asiatic, unde acţiunile ce privesc bunăstarea animalelor se lovesc de interesele companiilor din domeniul turismului, relatează marţi AFP și Agerpres.

„Eliberaţi-o pe Bua Noi!”: un graffiti realizat pe pereţii clădirii în care se află grădina zoologică Pata, la etajele 6 şi 7, le-a adus la începutul lunii martie amintiri neplăcute managerilor acelui centru comercial contestat, care oferă o recompensă de aproximativ 2.700 de euro pentru informaţii ce conduc la autorul mesajului.

Apărătorii bunăstării animalelor, inclusiv celebra cântăreaţă americană Cher, în 2020, militează de mulţi ani pentru bunăstarea gorilei Bua Noi („Lotus Mic”, în thailandeză), care trăieşte fără posibilitatea de a vedea lumina zilei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În vârstă de peste 30 de ani – o gorilă poate trăi până la 50 de ani în captivitate -, ea este ultimul reprezentant al speciei sale în regatul asiatic, unde nu există niciun exemplar în sălbăticie.

Contestatarii grădinii zoologice au criticat condiţiile traiului său în captivitate, simbolice într-o ţară în care bunăstarea animalelor poate fi sacrificată pentru atragerea turiştilor.

Animalul „suferă un stres psihologic extrem”, a denunţat asociaţia pentru apărarea animalelor Peta.

Gorila „trebuie să fie alături de familia ei sau cel puţin în aer liber, cu posibilitatea de a vedea lucruri, de a simţi natura, de a vedea păsările zburând”, a explicat pentru AFP Edwin Wiek, fondatorul asociaţiei de mediu Wildlife Friends Foundation Thailanda.

Autorităţile thailandeze au adoptat noi legi pentru protejarea speciilor native, însă ele nu se aplică neapărat structurilor private, precum grădina zoologică Pata. Această grădină zoologică a solicitat reînnoirea licenţei de funcţionare, a declarat Padej Laithong, directorul autorităţii pentru conservarea faunei sălbatice.

Însă, pentru acest responsabil, preocupările vizează în principal standardele de siguranţă la incendiu, a căror respectare este considerată laxă şi se află la originea multor tragedii petrecute în ultimii ani în Asia de Sud-Est.

„Toate aceste detalii trebuie rezolvate înainte ca licenţa să fie reînnoită, suspendată sau revocată”, a spus el.

În weekend, familiile continuă să viziteze grădina zoologică Pata, unde Bua Noi este expusă pentru public alături de un urangutan, papagali şi capre.

Conducerea instituţiei, care nu a răspuns solicitărilor AFP de a face declaraţii pe această temă, a denunţat într-un comunicat criticile venite din străinătate.

„Niciun cetăţean al vreunei ţări nu şi-a atacat propriul stat pe tema gorilelor, cu excepţia Thailandei”, a transmis instituţia ca răspuns la incidentul legat de graffiti, dând asigurări că gorila este bine tratată şi că ea generează costuri mai mari în raport cu încasările pe care le aduce.

În răspunsul lor, activiştii ecologişti au susţinut că o cuşcă nu este potrivită pentru o gorilă, un animal social care trăieşte în grupuri în sălbăticie. Grădina zoologică thailandeză a negat în 2022 zvonurile despre o posibilă vânzare a gorilei.

Foto: Facebook/Nota

Politica