sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ciolacu vrea să se înființeze un nou minister în noul guvern

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a spus că un nou minister, al Afacerilor Europene, va face parte din noul guvern și va avea ca prioritate procesul aderării la Schengen.

Marcel Ciolacu nu a negat că o mare parte din vina privind eșecul respingerii aderării României la Schengen aparține Ministerului de Externe, condus de Bogdan Aurescu, și Ministerului de Interne, condus de Lucian Bode. 

„Toate negocierile pentru Schengen s-au dus în jurul MAE și MAI, trebuie să analizăm, să vedem ce nu a funcționat ”, a spus Ciolacu, la Digi24.

Policlinica Buna Vestire Craiova

El spune că poate aceasta a fost greșeala României, că n-a avut un alt minister care să trateze expres demersul aderării la spațiul Uniunii Europene fără controale la frontiere, respectiv un Minister al Afacerilor Europene.

„Cred că mai important este să nu repetăm greşelile. Am avut un insucces cu aderarea la spaţiul Schengen, indiferent cum vrem noi să o prezentăm sau să o coafăm şi trebuie să vedem de ce am avut acest insucces şi ce nu a funcţionat. Eu astăzi am avut privilegiul să stau de vorbă cu domnul profesor Vasile Puşcaş, este un specialist recunoscut, omul care de fapt a împins lucrurile către Uniunea Europeană. Mi-a zis că a fost o greşeală majoră când în guvernul României nu a mai existat Ministerul Afacerilor Europene. Peste tot, în toate guvernele din Europa, în statele mai dezvoltate economic decât România se găseşte acest minister. Poate atributul nu ar fi trebuit să fie al Ministerului de Externe de negociere de aderare la spaţiul Schengen, poate acest atribut ar fi trebuit să fie al Ministerului Afacerilor Europene”, a spus Ciolacu.

Șeful social-democraților a spus că vor exista discuții în cadrul Coaliției, urmând să fie reduse alte ministere, pentru crearea Ministerului Afacerilor Europene.

„Din punctul meu de vedere Ministerul Afacerilor Europene ar trebui să existe în componenţa guvernamentală scoţând sau făcând o reducere a unuia sau două ministere”, spune liderul PSD, potrivit digi24.ro

Întrebat dacă actualul ministru de Externe, Bogdan Aurescu, mai are sau nu loc în guvern după rotaţia premierilor, Ciolacu a spus: „Înainte de rotaţie, în luna mai, mai mult ca sigur că în interiorul coaliţiei prim-ministrul va prezenta o evaluare a miniştrilor, de unde vom pleca cu aceste discuţii”.

Politica