joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Catinca Nistor, propusă spre revocare din funcția de director al ICR Londra

Catinca Nistor a fost propusă spre revocare din funcția de director al ICR Londra, a confirmat pentru G4Media Liviu Jicman, președintele Institutul Cultural Român.

Conform legii, Parlamentul ia decizia finală.

Întrebat dacă a făcut propuneri de revocare și pentru alți directori controversați de ICR, Liviu Jicman a spus: ”Nu consider că au existat numiri controversate”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

La 1 martie, şefa ICR Londra a cântat într-un spectacol găzduit de instituţia pe care o conduce, la care a fost prezent şi violoncelistul Andrei Cavassi, stânind numeroase critici în social media.

În aprilie, numirea lui Nistor la conducerea ICR Londra a fost criticată de USR, care a acuzat că ”PSD şi PNL fac ceea ce ştiu mai bine şi anume să-şi împartă funcţii şi să pună la conducerea instituţiilor oameni total nepregătiţi profesional, strict pe criterii politice”.

”Ce o recomandă? Este fiica actorului Stelian Nistor, fost lider al Lojei Masonice de rit scoţian. A fost trimisă în judecată pentru că şi-ar fi atribuit sume de bani necuvenite, ca director interimar al Teatrului Bulandra, funcţie pe care a ocupat-o în mandatul Gabrielei Firea. Întrebată în timpul audierilor care sunt principalele sale obiective pentru acest mandat, a afirmat cu nonşalanţă că deocamdată nu este în măsură să răspundă la întrebare şi că va putea răspunde concret în anul… 2023”, arătau atunci reprezentanţii USR, potrivit News.ro

În noiembrie anul trecut, Libertatea.ro a dezvăluit că șefa ICR Londra a refuzat un spațiu de locuit gratuit în incinta sediului din capitala londoneză și a închiriat pe banii statului român un apartament de 6.500 de lire sterline pe lună, într-un cartier de lux. 

Atunci, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a anunțat că va rezilia contractul de închiriere. Ulterior, Libertatea a arătat că MAE nu poate face acest lucru timp de un an, din cauza clauzelor negociate de șefa institutului din Londra, așa că va plăti un total de 78.000 de lire sterline.

La finalul lunii ianuarie, mai multe persoane au fost audiate de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), care au fost sesizați cu privire la un potențial abuz în serviciu în cazul închirierii apartamentului șefei ICR Londra. 

Înainte de a ajunge șefă la Londra, Nistor a asigurat conducerea interimară a Teatrului Bulandra din București. A fost demisă după un an, în urma unui protest public al actorilor. Noua conducere a instituției a dat-o în judecată sub acuzația că și-ar fi atribuit sume de bani necuvenite. În primă instanță, în septembrie 2021, Tribunalul București a decis să anuleze contractele încheiate pe drepturi de autor și a obligat-o să returneze teatrului aproape 7.000 de euro.

Decizia nu este definitivă, Nistor făcând recurs, care are termen pe 4 aprilie.

Foto: facebook/Catinca Nistor

Politica