vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Scenariile „noul preşedinte”: Mircea Geoană, marele favorit la alegerile prezidențiale din 2024

Mircea Geoană ar câștiga alegerile prezidențiale din 2024 în orice scenariu, potrivit datelor unui sondaj realizat de Atlas Intel. El ar ajunge în turul 2 al alegerilor indiferent cine sunt ceilalți contracandidați și ar câștiga.

În schimb, dacă nu participă la scrutin, prima șansă i-ar reveni Laurei Kovesi, șefa Parchetului European, care l-ar învinge pe Marcel Ciolacu.

Sondajul Atlas Intel a fost realizat în perioada 27-30 ianuarie, pe un eșantion de 2.000 de oameni, cu o marjă de eroare de +/- 2% și un nivel de încredere de 95%.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Potrivit datelor sondajului, Mircea Geoană, actualul secretar adjunct NATO, este preferatul respondenților pentru a candida la alegerile prezidențiale din 2024, cu 14,%, urmat de Laura Kovesi (9,6%), George Simion (8,5%), Cătălin Drulă și Emil Boc (8%), informează digi24.ro

În privința intenției de vot pentru turul 1 al alegerilor, sondajul a luat în calcul mai multe scenarii.

Turul 1, Scenariul 1

Scenariul 1 ia în calcul alegeri cu participarea lui Mircea Geoană din partea PSD (sau susținut de PSD), deci fără a candida și Marcel Ciolacu. În acest scenariu, Geoană câștigă primul tur în fața Laurei Kovesi atât în rândul tuturor respondenților (inclusiv nehotărâți), cât și în rândul celor care au o opțiune clară de vot (voturi afirmative). Cei doi ar urma să intre în turul 2 al alegerilor.

Pe locurile următoare în acest scenariu se situează George Simion, Cătălin Drulă, Diana Șoșoacă, Nicolae Ciucă.

Situația voturilor afirmative:

Mircea Geoană – 28,5%

Laura Kovesi – 20,7%

George Simion – 13,4%

Cătălin Drulă – 10,2%

Diana Șoșoacă – 7,8%

Nicolae Ciucă – 6,2%

Turul 1, Scenariul 2

Scenariul 2 pentru primul tur al alegerilor nu îl include pe Mircea Geoană printre candidați, iar candidatul PSD ar fi Marcel Ciolacu. În această variantă, Laura Kovesi ar fi prima în opțiunile alegătorilor, inclusiv la vot afirmativ, urmată de Marcel Ciolacu, George Simion, Nicolae Ciucă, Cătălin Drulă.

Laura Kovesi și Marcel Ciolacu ar urma să se confrunte în turul 2 al alegerilor.

Situația voturilor afirmative:

Laura Kovesi – 20,7%

Marcel Ciolacu – 17,5%

George Simion – 14%

Nicolae Ciucă – 10,4%

Cătălin Drulă – 10%

Diana Șoșoacă – 7,7%

Turul 1, Scenariul 3

Ultimul scenariu pentru turul 1 luat în calcul de sondaj este cel în care se înscriu pe liste atât Mircea Geoană, cât și Marcel Ciolacu.

În această variantă, Laura Kovesi ar câștiga primul tur, urmată de Mircea Geoană, George Simion și Marcel Ciolacu. Kovesi și Geoană vor merge în turul 2, similar Scenariului 1, însă de pe poziții inverse – Kovesi în fața lui Geoană.

Situația voturilor afirmative:

Laura Kovesi – 22,4%

Mircea Geoană – 19,2%

George Simion – 12,9%

Marcel Ciolacu – 8,5%

Diana Șoșoacă – 7,1%

Dacian Cioloș – 6,6%

Turul 2: Geoană câștigă în orice scenariu

În privința turului 2 al alegerilor prezidențiale, datele sondajului îl dau pe Mircea Geoană câștigător în orice scenariu: el ar învinge orice oponent, indiferent dacă este Laura Kovesi, Nicolae Ciucă, George Simion sau Emil Boc.

Scenariul 2 de la Turul 1, cu o finală Kovesi – Ciolacu, în lipsa participării lui Geoană, s-ar solda cu victoria actualei șefe a Parchetului European în fața liderului PSD.

Singurele șanse ale lui Marcel Ciolacu să ajungă la Cotroceni sunt o finală cu Nicolae Ciucă sau George Simion. Dacă ar intra în turul 2 cu Emil Boc, primarul Clujului ar merge la palatul Cotroceni.

În privința alegerilor parlamentare, surpriza nu o constituie faptul că PSD este pe primul loc în intențiile de vot ale respondenților, ci că AUR este pe locul 2, cu un scor dublu față de alegerile din 2020, când a obținut 9% din voturi.

Trebuie menționat însă că diferența față de PNL, locul 3, este de sub 1%, în marja de eroare.

Pe locurile următoare s-ar situa USR, UDMR și, de asemenea, PMP ar avea o șansă să treacă de pragul electoral de 5%.

Atlas Intel este un institut de sondaje din Brazilia, „cea mai precisă companie de sondare a opiniei publice în alegerile prezidențiale din 2022 și în alegerile locale din 2020”, potrivit propriei prezentări. 

De asemenea, la alegerile prezidențiale din 2020 în SUA, Atlas Intel a fost „cea mai precisă companie de sondare, atât la nivel federal, cât și în statele cheie care au definit numărul de electori în Colegiul Electoral”. Institutul a mai realizat măsurători la alegeri în Argentina, Chile, Columbia și este singura companie de sondare a opiniei publice pe canal exclusiv digital cu nota „A” în clasamentul FiveThirtyEight, potrivit prezentării.

Politica