sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Olguța Vasilescu anunță mărirea subvenției pentru gigacalorie: „Nu ne vom opri aici”

Craiovenii se așteaptă la facturi foarte mari, la căldură, pentru prima lună a acestui an. Totuși, autoritățile locale au încercat să găsească soluții în acest sens. După ce au dat vina pe CEO sau pe Guvern, conducătorii orașului au întrebat, în cele din urmă, de ce Craiova nu a primit ajutor de la stat, pentru căldură. Răspunsul a venit și a fost dezvăluit chiar de Lia Olguța Vasilescu.

Din spusele edilului, Craiova nu a primit ajutor de la stat pentru căldură, din cauza faptului că CET II ar furniza agent termic și pentru compania Ford. Totuși primarul orașului spune că acest lucru se va rezolva, în urma unei ordonanțe de urgență.

Noi alocăm 20 de milioane de lei din buget, față de 13, anul trecut. Plus deblocarea acelui fond, pentru care am găsit înțelegere la Ministerul Economiei. Nu o să îl deblocăm pe tot, cum ne-am fi dorit. Ci vom debloca o parte din el. Asta înseamnă un cuantum al subvenției pentru populație care va ajunge la 470,14 lei. Nu ne vom opri aici. Avem deja discuții cu Guvernul României, astfel încânt să corecteze acea eroare prin care Timișoara primește 70 de milioane de lei, Bacăul 40 de milioane, Constanța 62. În condițiile în care Craiova nu a primit niciun leu. M-am interesat care a fost motivul. S-a spus că din cauza faptului că CET-ul II dă această căldură nu numai pentru municipalitate, ci și pentru firma Ford. Nu am fost eligibili ca să putem să primim finanțare de la bugetul de stat. I-am rugat să găsească o soluție, pentru că, nu poate să fie vinovată populația Craiovei. Am fost asigurați că în următoarele două săptămâni va fi o ordonanță de urgență ca să primim și noi o sumă. Dacă primim și noi, ca Timișoara, 70 de milioane, gigacaloria va fi sub 100 de lei în Craiova. În momentul în care va apărea acea ordonanță, vom suplimenta subvenția”, a explicat Lia Olguța Vasilescu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Situația pare să se îmbunătățească, după ce craiovenii au fost foarte aproape să rămână fără căldură în această iarnă, după cum explica primarul orașului, în urmă cu o săptămână. Lia Olguța Vasilescu nu a spus acest lucru până la finalul lunii ianuarie, pentru că nu a vrut să îi sperie pe cetățeni.

Când am văzut că nu primim înțelegere din partea CEO, am făcut apel al rezerva de stat. Am fost sprijiniți, într-o primă etapă, ca în rezervele Craiovei să rămână doar 30.000 de tone, nu 60.000, iar acum, în disperare de cauză, am ajuns tot la rezervele statului, pentru a putea să trecem această iarnă. Nu le-am spus cetățenilor, pentru că nu am vrut să îi panichez. Le spun acum pentru că s-a rezolvat. Nu înțeleg de ce CEO nu și-a respectat această obligație”, a declarat primarul, în ședința consiliului local Craiova, din luna ianuarie.

Politica