vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Eurovelo 6, în Oltenia. 3.000 de kilometri de ciclotrasee turistice

Un alt proiect de amploare e gata să ia naștere în Oltenia. Județele Dolj, Olt și Mehedinți sunt gata să bată palma pentru realizarea a 3000 de kilometri de ciclotrasee turistice, strâns legate de Dunăre.

Consiliul Județean (CJ) Dolj și-a dat joi acordul pentru participarea, ca lider de proiect, alături de Olt și Mehedinți în realizarea proiectului „Traseu Eurovelo 6 Mehedinți – Dolj – Olt“. Investiția, în valoare de de 247,5 milioane euro va fi realizată prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNNR), iar județul Dolj se va angaja să susțină efectuarea lucrărilor și a amenajărilor necesare traseului cicloturistic care tranzitează județul, dar și să identifice toate terenurile aflate în domeniul public și privat al acestuia și să susțină identificarea celor mai potrivite rute pe care să se efectueze ulterior lucrările de amenajare a traseului cicloturistic. Cheltuielile neeligibile are proiectului vor fi susținute tot de către CJ Dolj.

“CJ Dolj își exprimă acordul cu privire la susținerea cheltuielilor neeligibile ale proiectului „Traseu Eurovelo 6 Mehedinți – Dolj – Olt“, astfel cum acestea vor rezulta din documentațiile tehnico-economice/contractul de lucrări solicitate în etapa de implementare și prevăzute în Ghidul de finanțare. De asemenea, județul Dolj se angajează să identifice toate terenurile aflate în domeniul public și privat al acestuia și să susțină identificarea celor mai potrivite rute pe care să se efectueze ulterior lucrările de amenajare a traseului cicloturistic, astfel încât acestea să poată avea un caracter de continuitate pe teritoriul administrativ al județului, dar și pe teritoriul administrativ al județelor învecinate. Totodată, județul Dolj se angajează să susțină efectuarea lucrărilor și a amenajărilor necesare traseului cicloturistic care tranzitează județul de către executantul lucrărilor desemnat prin licitație publică și să permită, ulterior dării în folosință a traseului, toate lucrărilor de întreținere sau mentenanță necesare. După aprobarea acordului de parteneriat între județul Dolj și județele învecinate, proiectul „Traseu Eurovelo 6 Mehedinți – Dolj – Olt“ va fi depus spre finanțare în cadrul apelului de proiecte PNRR/2022/C11/I.4, Componenta 11 — Turism și cultură, Investiția I.4 — Implementarea a 3.000 km trasee cicloturistice”, se arată în proiectul de hotărâre al CJ Dolj.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Localitățile din Dolj, care vor fi străbătute de ciclotraseele turistice sunt: Municipiul Calafat, orașul Bechet, orașul Dăbuleni, comunele Cetate, Ciupercenii Noi, Desa, Poiana mare, Maglavit, Piscu Vechi, Ghidici, Cârna, Gighera, Măceșu de Jos, Bistreț, Catane, Negoi, Rast, Ostroveni, Călărași.

EuroVelo 6 sau EV6, cunoscută și sub numele de „Euro-velo-ruta fluviilor” sau „Pista ciclabilă europeană a fluviilor”, este o rută ciclabilă de tip EuroVelo în lungime de 3.653 km care leagă Nantes de București, și, prin extensie Saint-Nazaire de Constanța. Este cea mai celebra rută ciclabilă europeană, traversând Europa de la vest la est, de la Oceanul Atlantic la Marea Neagră și trecând prin nouă țări, potrivit Wikipedia.ro.

Mai exact, traseul începe din Franța de la Oceanul Atlantic, trece prin Elveția, ajunge în Germania. De aici urmează cursul Dunării până la vărsarea ei în Delta la Sulina. Pe drum se pot descoperi cele mai încântătoare orașe riverane și sate cu numeroase situri din Patrimoniul UNESCO. Vorbim de o mare parte din Franța, Germania, Elveția, Austria dar și România, în care este inclusă și Delta Dunării. În Franța se poate admira Valea Loirei, cu minunatele castele ale nobilimii franceze. În Austria se poate vizita Mănăstirea benedictină din Melk, unul din cele mai cunoscute situri monastice din lume. În plus, traseul are parte și de capitale precum Viena, Bratislava, Budapesta, sau Belgrad.

Politica