joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

O femeie și-a pierdut parțial vederea din cauza cremelor de înfrumusețare

O femeie din Minnesota și-a pierdut parțial vederea și, din neatenție, și-a expus întreaga familie la pericol de otrăvire cu mercur, cel mai probabil din cauza utilizării cremelor de înfrumusețare care conțin niveluri ridicate de substanță chimică toxică, potrivit unui raport obținut în exclusivitate de CNN.

Raportul, întocmit de dr. Erin Batdorff, descrie simptomele cu care se confruntă femeia, care este și mamă, și modul în care controalele la domiciliu efectuate de Agenția de Control al Poluării din Minnesota (MPCA) au depistat niveluri ridicate de mercur în dormitoarele copiilor, lenjeriile de pat, prosoape.

Femeia, al cărei nume nu a fost făcut public, a fost consultată de echipa lui Batdorff după ce a ajuns la mai mulți medici cu o serie de simptome, variind de la insomnie, dureri de picioare și musculare, oboseală și, în cele din urmă, pierderea vederii periferice.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Testele clinice au evidențiat niveluri crescute de mercur în sânge și urină. Batdorff a explicat că cele mai frecvente simptome la o potențială otrăvire cu mercur sunt furnicături sau amorțeală în mâini sau picioare. Ea a descris pierderea vederii femeii drept „un simptom extrem și permanent”, informează digi24.ro

„Nu își va recupera vederea”, a declarat Batdorff pentru CNN.

Toxicologul a adăugat că, probabil, vor apărea mai mulți oameni care sunt expuși la niveluri toxice de mercur, care deocamdată nu prezintă simptome.

Experții cred că sursele mercurului au fost cremele de înfrumusețare utilizate pentru albirea pielii găsite în casa familiei. În urma sesizării, Batdorff și MPCA au vizitat de două ori casa femeii, la interval de aproximativ un an.

La prima vizită, ea le-a arătat medicilor creme de înfrumusețare pentru albirea pielii aduse din străinătate, dar a spus că nu le mai folosea. Agenția a constatat că în aceste produse cantitatea de mercur era de câteva mii de ori mai mare decât nivelurile permise, iar testele de urină au arătat niveluri ridicate de mercur în corpul ei. Totuși, mercurul nu a fost precizat pe etichetă ca ingredient în produse.

La acel moment, agenția nu considera că nivelul de mercur din casa ei este îngrijorător, dar pe parcursul unui an, femeia a înregistrat niveluri din ce în ce mai ridicate de mercur în corp.

O a doua vizită la domiciliu în 2022 a constatat că două produse noi de înfrumusețare pe care femeia le cumpărase de la o piață locală, dintre care unul nu era recomandat pentru albirea pielii, dar era folosit în acest scop, conțineau de asemenea un niveluri ridicate de mercur.

Cazul este unul dintre multele din statul Minnesota și alte state despre care se suspectează că femei și familiile lor au fost expuse la mercur anorganic din cauza utilizării prelungite a produselor de albire a pielii, care nu atenționează pe etichete că au în compoziție substanțe chimice toxice.

Produsele de frumusețe care conțin mercur sunt disponibile în mall-urile și piețele locale din SUA și la comercianții cu amănuntul online, spun experții, pentru că nu enumeră mercurul între ingrediente și astfel pot fi scoase la vânzare.

Batdorff și alți experți solicită testarea regulată a produselor și aplicarea mai strictă a reglementărilor pentru a ajuta la combaterea problemei.

În 2020, în Minnesota a fost emis un aviz de sănătate după ce o femeie a dezvoltat leziuni renale, o erupție cutanată și alte simptome, inclusiv insomnie și depresie, în urma utilizării cremelor de albire a pielii, ale căror etichete, din nou, nu arătau că au mercur.

Politica