Bagheta franceză, în patrimoniul UNESCO

Bagheta este unul dintre lucrurile pentru care Franța este renumită. Țara produce aproximativ 16 milioane de baghete pe zi, relatează BBC. Produsul tradițional a intrat în declin în ultimii ani, dar UNESCO l-a adăugat pe lista „patrimoniului cultural imaterial al umanității”, relatează BBC.

Organizaţia internațională, care mai presus de toate onorează tradiţiile care trebuie păstrate mai mult decât produsele în sine, a distins astfel măiestria şi cultura din jurul acestui element esenţial al meselor franceze. Cu crusta sa crocantă, bagheta este astăzi principala pâine consumată în ţară.

În fiecare zi, 12 milioane de consumatori francezi deschid uşa unei brutării şi peste şase miliarde de baghete ies anual din brutării. Cumpărarea pâinii este astfel un adevărat obicei social şi prietenos care le încântă viaţa, potrivit Agerpres.

Proveniența exactă a baghetei nu este cunoscută: unii sugerează că pâinea a fost comandată de Napoleon, deoarece soldații ar fi transportat-o mai ușor, în timp ce alții sugerează că a apărut mai târziu, la Paris – o pâine ușor de rupt și împărțit de muncitori fără a fi nevoie de un cuțit.

Alții însă creditează un brutar austriac din anii 1830 pentru forma baghetei. Cu toate acestea, bagheta a primit acest nume abia în 1920. Atunci au fost instituite reguli stricte privind dimensiunea și greutatea ei – 80 de centimetri lungime și 250 de grame. A avut chiar și un preț fix până în 1986. „250 de grame de magie şi perfecţiune în viaţa noastră de zi cu zi.

O artă franceză de a trăi”, a scris preşedintele francez Emmanuel Macron pe Twitter, salutând decizia UNESCO. „Un act simbolic puternic” pentru Audrey Azoulay, director general al UNESCO, şi „o recunoaştere” în opinia lui Dominique Anract, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Panificaţiei şi Patiseriei franceze.

Acest eveniment i-ar putea determina pe „tineri să urmeze această meserie”, a declarat el la Rabat, unde UNESCO şi-a anunţat laureaţii.

Populare

Recomandări

Făina de greieri, acum și în România

Un magazin online din Baia Mare a pus la...

45 de ani de închisoare, după ce a încercat să recreeze crimele odiosului Jeffrey Dahmer

Criminalii în serie și atrocitățile lor produc nu doar...

Vâlcea. Turiști blocați la Cozia. Un copil de 1 an și jumătate între aceștia

Un grup de 4 persoane, printre care un copil...

Craiova. Trei frați, acuzați de proxenetism cu minore

Trei frați cunoscuți în lumea interlopă din Craiova au...