vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Șefii de secții clinice din spitale vor fi numiți direct, fără concurs

Un amendament legislativ, introdus și șlefuit de parlamentari PSD, elimină concursurile pentru ocuparea funcției de șef în secțiile clinice din spitalele din România. Legea crește influența Universităților de Medicină și Farmacie (UMF) în spitale, inversând modificări legislative făcute în 2016, scrie libertatea.ro

În spitalele din România, secțiile în care se desfășoară, pe lângă activitate medicală, și învățământ sau cercetare științifică se numesc secții clinice. 

Din 2016 și până astăzi, funcția de șef de secție clinică se câștiga prin concurs, la care puteau participa cadre universitare, indiferent de grad. 

Policlinica Buna Vestire Craiova

Astfel, această funcție putea fi ocupată inclusiv de un asistent universitar bine pregătit, chiar dacă în secție existau și profesori sau conferențiari. 

De-acum însă, șefii de secție clinică vor fi numiți direct, exceptând cazurile în care într-o secție se află mai multe persoane cu același cel mai înalt grad universitar.

Modificarea vine printr-un amendament pe care senatorul PSD Leonard Azamfirei, rector la UMF Târgu Mureș, l-a adus unui OUG care actualizează Legea Sănătății. 

„S-a revenit la situația care era înainte, în prima formă a legii 95/2006  (a Sănătății – n.r.). Secțiile clinice sunt secții diferite ca și complexitate și este firesc ca într-o secție în care există cadre didactice universitare, coordonarea secției să poată fi făcută de un cadru didactic”, a motivat senatorul PSD.

Potrivit amendamentului, funcția de șef de secție clinică va fi ocupată „de către cadrul didactic universitar medical cu gradul cel mai mare de predare, sau de cadrul medical nedidactic cu gradul cel mai mare în specialitate cu avizul senatului instituţiei de învăţământ superior în cauză.”

Textul a fost șlefuit împreună cu alți doi senatori PSD care sunt medici de profesie, Florian Bodog și Adrian Streinu-Cercel, ulterior fiind aprobat și în Camera Deputaților.

În noua formă a textului legislativ, funcția de șef va fi ocupată „de către cadrul didactic universitar medical cu gradul cel mai mare de predare, la propunerea senatului universității în care se află instituția de învățământ medical superior, cu avizul managerului.”

Legea mai spune că se va organiza concurs, doar în cazul în care nu poate fi numit direct șeful de secție: „din lipsa unui cadru didactic cu funcție de predare sau în cazul în care există mai multe persoane care îndeplinesc condițiile de a fi numite și care dețin același grad didactic”.

Deputatul USR Adrian Wiener a cerut, în Camera Deputaților, eliminarea acestui amendament, motivând: „Nu este acceptabilă înlocuirea selecției prin concurs cu numirea directă de către UMF-uri a șefului de secție/compartiment din spitalele publice a căror obiectiv principal este oferirea de servicii medicale pacienților”. 

Însă propunerea lui Wiener a fost respinsă prin vot. 

Legea, promulgată joi de președintele Klaus Iohannis, a intrat în vigoare luni, 21 noiembrie. 




Politica