Postul Crăciunului cu multe E-uri! Avertismentul autorităților

Unii români caută alternative, în această perioadă, pentru a înlocui produsele consumate în mod uzual cu unele de post, fiind postul Crăciunului.

O analiză făcută de InfoCons arată că unele sortimente de pate de post pot conține până la 13 aditivi alimentari, scrie hotnews.ro

Potrivit studiului, din punct de vedere al procentajului de legume din compoziția pateului de post (pastă vegetală), situația este următoarea:

  • Broccoli – 33% din compoziție
  • Boabe de soia – 32 % din compoziție
  • Boabe de soia – 32 % și ciuperci 3.1% din compoziție
  • Boabe de soia – 32 % și măsline 2.1% din compoziție
  • Semințe de floarea soarelui – 10% din compoziție
  • Măsline într-o proporție cuprinsă între 7 și 9% din compoziție
  • Ciuperci într-o proporție cuprinsă între 5 și 8% din compoziție
  • Ardei într-o proporție cuprinsă între 2 și 7% din compoziție
  • Semințe de in 2.5% din compoziție
  • Ceapă verde 2% din compoziție

Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în pateul de post (pastă vegetală):

  • 61.54% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari), iar nnumărul de aditivi alimentari variaza între 0 – 13:
  • 2.56% din produse au în compoziție 13 E-uri;
  • 5.13% din produse au în compoziție 11 E-uri;
  • 5.13% din produse au în compoziție 10 E-uri;2.56% din produse au în compoziție 9 E-uri;
  • 2.56% din produse au în compoziție 7 E-uri;
  • 12.82% din produse au în compoziție 6 E-uri;
  • 12.82% din produse au în compoziție 5 E-uri;
  • 15.38% din produse au în compoziție 4 E-uri;
  • 2.56% din produse au în compoziție 3 E-uri;
  • 38.46% din produse nu au în compoziție E-uri;

Din punct de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regasiți frecvent în pateul de post, situația se prezintă astfel:

  • 58.97% dintre produsele studiate au avut în componență caragenanul (E407);
  • 43.59% dintre produsele studiate au avut în componență monoglutamatul de sodiu (E621);
  • 30.77% dintre produsele studiate au avut în componență acid citric (E330);
  • 30.77% dintre produsele studiate au avut în componență eritorbat de sodiu (E316).

Din punct de vedere al cantității de zahăr și sare:

  • Cantitatea de glucide se situează între 3.08g si 9.9g.
  • 94.87% din produse au avut cel puțin 1g de sare în compoziție. Cantitatea de sare din produsele studiate s-a situat între 0.51g și 1.95g.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor avertizează:

  • Nu cumpărați produse ale căror etichete nu vă informează complet și corect privind conținutul, ingredientele sau calitatea produsului.
  • Produsele pe care le cumpărați în perioada postului Crăciunului să nu prezinte un pericol pentru sănătatea dvs, acordați o atenție deosebită listei ingredientelor.
  • Verificați dacă în magazin sunt respectate condițiile de păstrare specificate de producător.
  • Verificați data durabilității minimale. Nu cumpărați produse cu data limită de consum depășită sau modificată.

Populare

Recomandări

VÂLCEA. LUCRĂRI PENTRU PREVENIRE ȘI CORECTARE AVARII – SĂPTĂMÂNA 30.01 – 05.02.2023

Distribuţie Oltenia execută lucrări programate în reţelele electrice pentru...

Încă un an, încă o jumătate de milion pentru Catedrala din Craiovița Nouă

Mitropolia Olteniei primește și în acest an bani pentru...