marți, aprilie 16, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

David Popovici este „cel mai bun înotător al anului 2022”

„A cucerit podiumurile europene și mondiale, obținând 13 medalii, dintre care 4 de aur la seniori, la patru dintre cele mai importante competiții de înot din lume”

Swimming World Magazine l-a desemnat pe David Popovici „cel mai bun înotător al anului 2022”. Potrivit Ministerului Sportului, este prima dată în istorie când un înotător român primește această nominalizare. Numărul din decembrie al revistei va trata pe larg acest subiect și performanțele tânărului, care intră astfel în galeria de elită a înotului mondial, după ce edițiile 2019 și 2021 l-au desemnat câștigător la masculin pe americanul Caeleb Dressel.

Swimming World Magazine este o revistă dedicată sporturilor acvatice, înființată în 1960. În 2018, pentru a-și extinde acoperirea și impactul, a fuzionat la nivel de platforme multimedia cu ISHOF (International Swimming Hall of Fame, organizație non-profit datând din 1965, recunoscută de Federația Internațională de Natație – organismul de conducere pentru sporturile acvatice olimpice), fiind în prezent cea mai prestigioasă revistă de profil la nivel mondial.

„Trecem în revistă pe scurt performanțele din acest an ale lui David, care a cucerit podiumurile europene și mondiale, obținând 13 medalii, dintre care 4 de aur la seniori, la patru dintre cele mai importante competiții de înot din lume: Mondialele de seniori de la Budapesta (iunie), Europenele de juniori de la Otopeni (iulie), Europenele de seniori de la Roma (august), Mondialele de juniori de la Lima (august- septembrie).

Policlinica Buna Vestire Craiova

La 17 ani și 9 luni, încă junior, a uimit întreaga lume la Campionatele Mondiale de seniori de la Budapesta, devenind al doilea înotător din lume care a câștigat probele de 100 și 200 m liber la aceeași ediție a competiției mondiale. Primul fusese americanul Jim Montgomery, în urmă cu 49 de ani, la Belgrad.

De asemenea, deși junior, la cea dintâi prezență a sa la Campionatele Mondiale de seniori, a devenit primul înotător român care a cucerit aurul mondial la seniori și cel mai tânăr campion mondial din istoria natației. Timpul înregistrat în finala de la 200 m liber, al patrulea din istoria înotului mondial, a reprezentat un nou record al lumii de juniori. După ce s-a impus și în finala de la 100 m liber, a devenit primul înotător român din toate timpurile dublu campion mondial.

Seria rezultatelor sale de excepție a continuat la Campionatele Europene de seniori de la Roma, unde nu numai că a reeditat performanța de la Mondiale, cucerind titlurile continentale atât la 100 cât și 200 m liber, dar timpul înregistrat în finala de la 100 m liber (46,86 s) a reprezentat noul record mondial și european la seniori și juniori, noul record al competiției și al 4-lea cel mai bun timp din istorie la această probă.

Mai mult, la 17 ani și aproape 10 luni, a devenit cel mai tânăr sportiv din lume care a coborât sub 47 de secunde la 100 m liber. În decembrie (între 13 și 18), David va participa la Campionatele Mondiale în bazin scurt (25 metri), care se vor desfășura la Melbourne, Australia. Îi ținem pumnii și îi dorim mult succes! Felicitări, David!”, a scris Ministerul Sportului, pe Facebook.

Politica