vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Test al „armei Apocalipsei”, în Marea Neagră! Riscuri și pentru Federația Rusă

Vladimir Putin ar putea să-și arate disponibilitatea de a folosi arme de distrugere în masă prin efectuarea unui test nuclear la granițele Ucrainei, relatează cotidianul britanic The Times. Sursa citată scrie că e posibil un test al „armei Apocalipsei”, noua torpilă nucleară „Poseidon”, în Marea Neagră.

Publicația notează, citând surse anonime, că NATO și-a avertizat membrii cu privire la posibilele teste nucleare ale Federației Ruse. Kremlinul își arată pregătirea pentru o escaladare majoră, deoarece Rusia pierde teren pe câmpul de luptă.

Preocupările cu privire la o escaladare nucleară s-au intensificat luni, după ce, pe postul prorus Telegram Rybar, au apărut informații potrivit cărora un tren de la o divizie nucleară secretă rusă se îndrepta spre Ucraina, scrie libertatea.ro

Policlinica Buna Vestire Craiova

Analistul militar polonez Konrad Muzyka susține că un tren cu echipament militar văzut în centrul Rusiei este legat de a 12-a Direcție principală a Ministerului rus al Apărării și este „responsabil pentru armele nucleare, depozitarea, întreținerea și transportul acestora”.

Analiştii sugerează că, dacă Putin decide să folosească arme nucleare, cel mai probabil va face acest lucru în Marea Neagră. Experții consideră o astfel de „demonstrație” probabilă, dar nu exclud și utilizarea armelor nucleare tactice de către Rusia împotriva Ucrainei.

Cu toate acestea, folosirea armelor nucleare împotriva Ucrainei prezintă riscuri și pentru Federația Rusă, deoarece racheta poate greși ținta și poate cădea în apropierea unui oraș rus.

Pe 21 septembrie, Vladimir Putin, după ce a anunțat mobilizarea în Federația Rusă, a amenințat din nou țările occidentale cu folosirea armelor nucleare, spunând că „ acesta nu este o cacealma”.

Statele Unite au declarat că, în cazul în care Federația Rusă folosește arme nucleare împotriva Ucrainei, răspunsul Washingtonului și al aliaților săi va fi decisiv. SUA au avertizat Kremlinul de „consecințe catastrofale”.

NATO a transmis informații comandamentelor aliate cu privire la mișcările recente ale submarinului Belgorod. E cel mai lung submarin din lume și a fost lansat la apă în iulie, fiind modificat pentru a transporta noua torpilă cu propulsie nucleară, numită Poseidon.

Serviciile secrete occidentale consideră că Belgorod se află în apele din apropierea Arcticii pentru „o serie de teste secrete”. E posibil să fie într-o misiune de testare a super-torpilei Poseidon, pentru prima dată.

Pe de altă parte, conform The Times, testul Poseidon ar putea avea loc în Marea Neagră, mai aproape de statele membre NATO, astfel încât Putin să încerce să demonstreze că nu a blufat când a amenințat cu folosirea armelor nucleare.

Foto: pixbay


Politica