vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Gorj. Intoxicați cu ciuperci culese din pădure. 18 persoane au ajuns la spital

18 persoane din Târgu Jiu au ajuns la spital pentru că au mâncat ciuperci otrăvitoare, pe care le-au confundat cu cele comestibile.

10 pacienți au avut nevoie de un tratament complex ca să își revină, așa că au fost internați. Cu toții au mâncat ciuperci culese fie din pădure, fie cumpărate de pe marginea drumului de la localnici.

Specialiștii atrag atenția să fim atenți atunci când vrem să consumăm ciuperci sălbatice.  În această perioadă a anului, datorită ploilor, ciupercile din pădure s-au înmulțit. Au crescut mari și cărnoase. Dar sporii celor otrăvitoare le contaminează pe cele comestibile. O singură ciupercă otrăvitoare este suficientă pentru ca mâncarea să nu mai fie bună pentru consum.

Policlinica Buna Vestire Craiova

”Ciupercile adunate la întâmplare sau cumpărate de la persoane particulare pot produce intoxicații grave. Simptomele apar după după câteva minute, după 3-6 ora sau chiar mai mult. Acestea constau în dureri abdominale, grețuri și vărsături, transpirații abundente, scaune diareice”, a spus Cristina Cornoiu, medic la spitalul din Tg Jiu.

Localnicii care obișnuiesc să culeagă ciuperci an de an spun că nu le este frică de intoxicații.

Totuși, sunt cazuri în care cei intoxicați cu ciuperci ajung prea târziu la spital și nu mai pot fi salvați. Primele semne ale intoxicației pot apărea la doar câteva minute sau la câteva ore după consumarea ciupercilor. Gravitatea cazurilor depinde de specia de ciuperci și de cantitatea ingerată. Cei mai expuși sunt copiii, bătrânii și bolnavii cronic.

Politica