sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

“Eu nu am căutat niciodată gloria, fiindcă ştiu că gloria pierde adesea pe om”. 150 de ani de la nașterea lui Traian Vuia

Se împlinesc 150 de ani de la nașterea pionierului aviației mondiale, Traian Vuia. A fost primul inventator din lume, care a construit şi a zburat cu un aparat mai greu decât aerul.

„Eu nu am căutat niciodată gloria, fiindcă ştiu că gloria pierde adesea pe om. Eu nu lucrez pentru gloria mea personală, ci lucrez pentru gloria geniului uman. Ce importanţă are cine a făcut aceste lucruri, important este că ele există.” – Traian Vuia

Traian Vuia s-a născut pe 17 august 1872 în satul Surducul Mic (acum Traian Vuia) din Banat. După ce a terminat şcoala primară din satul său, a urmat liceul din Lugoj, pe care l-a absolvit în anul 1892.  A urmat Studiile superioare  la Budapesta – la Şcoala Politehnică, de unde  a obţinut titlul de inginer, şi Facultatea de Drept, obţinând titlul de doctor în ştiinţe juridice, cu disertaţia “Militarism şi industrialism, regimul de Stat(u) şi de Contract(u)”, în 1901.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În anul 1902, se afla la Paris, unde a studiat problema zborului mecanic şi a prezentat Academiei de Ştiinţe, la 16 februarie 1903, un memoriu asupra invenţiei sale “Proiect de aeroplan-automobil“.

La 17 august 1903, a obţinut brevetul de invenţie francez nr. 332.106, pentru aeroplanul-automobil. La 18 martie 1906, a efectuat epocalul zbor cu avionul “Vuia I”, pe terenul de la Montesson.

Pionier al aviaţiei mondiale, a fost primul inventator din lume, care a construit şi a zburat cu un aparat mai greu decât aerul – “Vuia I”, care a decolat şi aterizat, folosind mijloacele proprii de bord, grupul motor propulsor şi trenul de aterizare, cu roţi. El a realizat prima aripă de avion, cu incidenţă variabilă în zbor, a susţinut şi aplicat, la aparatul construit de el, principiul unei singure elice tractive şi a realizat primul aeroplan cu aripi pliante.

In august 1906, a construit aeroplanul “Vuia I bis” cu care a făcut numeroase experienţe. Aparatul de zbor “Vuia II”, construit în 1907, cu performanţe superioare, echipat cu motor Antoinette de 25 CP, a fost expus la primul Salon Aeronautic, de la Paris.
Între anii 1918 si 1921 a realizat doua helicoptere experimentale, pe aerodromul de la Juvissy şi la Issy-les-Moulineaux, cu care a adus o contribuţie esenţială la progresul zborului vertical.

O altă mare invenţie a sa a fost generatorul de abur cu combustie interna şi ardere catalitică, cu care a realizat generatoare de abur, de foarte înaltă presiune, 100-120 atmosfere, faţă de 10 atmosfere cu cât se lucra în epocă. Invenţia lui Vuia se aplică astăzi, în toate centralele termice.

Traian Vuia, cu un colaborator al sau, Emmanuel Yvonneau, a brevetat, în Franţa, diverse tipuri de generatoare cu abur (brevete nr. 661254/ 1928; 680567/1928 si 740226/1932).
Om politic şi patriot, a constituit la 30 aprilie 1918 Comitetul Naţional al Românilor din Transilvania, al cărui preşedinte de onoare a fost.

A publicat o serie de articole cu descrierea şi performanţele invenţiilor sale: Projet d’aeroplan-automobil, în “Compte Rendus de l’Academie de science” CXXXIV, Paris 1903; Improved Aeroplane Motor, Londra 1904; Zborul vertical – Bucureşti, 1922 ş.a.

La 27 mai 1946, a fost ales membru de onoare al Academiei Romane.
Cu prilejul împlinirii a 84 de ani de la epocalul zbor realizat la 18 Martie 1906, primăria din Montesson (Franţa) a hotărât montarea unei plăci comemorative. De asemenea, o piaţă din localitate va purta numele lui Traian Vuia, iar bustul inventatorului roman se află expus în localul primăriei.

Sursa portret: Liceul Traian Vuia Craiova

A încetat din viață la 3 septembrie 1950, în București și a fost înmormântat în cimitirul Bellu.

sursa foto: wikipedia

Politica