luni, iulie 22, 2024

Ultima ora

Sport

Pensiile românilor se vor recalcula. Budăi: „Analizăm cele 5 milioane de dosare, filă cu filă”

Ministrul muncii, Marius Budăi, a declarat că pentru rezolvarea inechităţilor sistemului de pensii se lucrează cu Banca Mondială şi Comisia Europeană. Potrivit informațiilor Libertatea, decizia privind majorarea pensiilor până la finalul acestui an este incertă şi va fi luată după rectificarea bugetară din luna august.

„Cele aproximativ 5 milioane de dosare le trecem pe toate, le luăm filă cu filă, le separăm, perioadă contributivă, necontributivă, sporuri cu caracter permanent, sporuri fără caracter nepermanent, sume de bani care au fost luate sau au făcut parte din baza de calcul şi mă refer aici la cunoscutul acord global, pentru că, atunci când vom termina consultarea cu Banca Mondială şi vom avea aceeaşi formulă sau o nouă formulă, să putem practic să intrăm în acţiune”, a spus Budăi întrebat despre reforma sistemului de pensii, potrivit news.ro.

Guvernul lucrează acum la o nouă lege a pensiilor, aceasta fiind o parte a reformelor asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență și o condiție pentru virarea banilor europeni, iar tăierea pensiilor speciale este un jalon important din PNRR.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Referitor la posibilitatea ca pensiile românilor să mai fie majorate până la finalul acestui an, surse guvernamentale au precizat pentru Libertatea că situația este neclară acum şi că totul se va decide după rectificarea bugetară care va avea loc în august.

Numărul pensionarilor este de 4.813.753 de persoane, în scădere cu 88.904 persoane comparativ cu perioada similară din 2021, potrivit celor mai recente date furnizate de Ministerul Muncii.

Politica