Grecia a interzis operațiile de „normalizare a sexului”

Parlamentul Greciei a interzis operațiile de „normalizare a sexului” asupra copiilor născuți cu intersex, cu cromozomi atipici care afectează corpurile lor într-un fel care nu se potrivește cu definițiile normative de masculin sau feminin, transmite Reuters.

Sub noua lege aprobată de parlament marți, operațiile chirurgicale menite atribuirii unui copil caracteristicile noțiunilor tradiționale de masculin și feminin asupra persoanelor cu vârsta sub 15 ani sunt interzise în Grecia, dacă nu există o decizie în instanță care spune altceva.

Legea prevede amenzi și o sentință la închisoare pentru doctorii care fac astfel de operații.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Operațiile, inclusiv cele de corecție sau terapii cu hormoni pentru a schimba caracteristicile feței sau ale corpului, asupra persoanelor de intersex peste 15 ani vor fi permise dacă adolescenții își dau consimțământul, potrivit legii, scrie digi24.ro

Rinio Simeonidou, mama unui adolescent cu intersex și secretar general al Intersex Grecia, a spus parlamentului înainte de vot că aprobarea legii va fi „un moment cu adevărat istoric pentru toți copii de intersex din Grecia” și un bun început în eliminarea încălcarea drepturilor persoanelor de intersex.

Malta, Portugalia și Germania au interzis deja astfel de operații, care în trecut au dus la sterilitate în rândul persoanelor de intersex, pierderea senzației sexuale, traumă psihosomatică și probleme de sănătate, spune Simeonidou.

Anterior în cursul acestui an, Grecia a interzis așa-zisele terapii de conversie pentru minori, practici menite să suprime orientarea sexuală sau identitatea de gen a unei persoane și pe care experții în sănătate le-au condamnat ca fiind dăunătoarea din punct de vedere psihologic și lipsite de etică.

„Am fost cu adevărat întristat de greșelile trecutului care au dus la situații dramatice din cauză că nu aveam cunoștințe și curaj”, a spus, în parlament înainte de votul pentru care îndemna legiuitorii să sprijine proiectul, premierul Kyriakos Mitsotakis, care va participa la alegerile de anul viitor.

Populare

Recomandări

Cod Roșu în Oltenia. Ce probleme au făcut ploile și vântul

Update/ Ora 22.30 - mașină blocată în pasajul subteran...

Stâlpi chiar în mijlocul trotuarului. Oamenii fac haz de necaz pe Facebook

Unii stâlpi au fost plasați în fața semafoarelor, ceea...

Un român a creat panică într-un oraș din Italia. I-a dat fiului să se joace cu o grenadă

Un român stabilit în Italia a panicat întreaga comunitate...

Mehedințiul, dezvoltat cu fonduri europene

Mehedințiul se dezvoltă cu fonduri europene. Cel puțin așa...