Conecteaza-te cu noi

Actualitate

Micii acarieni care fac sex pe fețele noastre, la un pas de dispariție

Publicat

pe

Micii acarieni care trăiesc pe fețele noastre și se ocupă de curățarea porilor, precum Demodex folliculorum, sunt la un pas de extincție și asta pentru că ADN-ul lor se erodează, o arată un nou studiu citat de BBC.

În timpul nopții, organismele, care au o lungime de 0,3 mm, părăsesc porii în căutarea unui nou folicul de piele, pentru a întâlni un partener și a se împerechea.

Peste 90% dintre oameni sunt gazde pentru acești acarieni și le oferă un cămin încă de la naștere, și asta pentru că se transmit în timpul alăptării.

Dr. Alejandra Perotti, de la Universitatea din Reading, co-autor al studiului, spune că ar trebui să fim „recunoscători” pentru că oferim acarienilor o casă și pentru că avem o relație atât de intimă cu ei. „Sunt foarte mici și drăguți. Nu este nimic îngrijorător în privința lor. Ne curăță porii și îi mențin netezi”, a spus ea pentru Radio 1 Newsbeat. „Nu trebuie să-ți faci griji. Fii fericit că ai o mică creatură microscopică, care locuiește cu tine. Ei nu fac niciun rău.”

Studiul arată cât de strânsă este relația noastră cu ei, dar a descoperit și că acarienii au și cel mai mic număr de gene, în comparație cu orice insectă, arahnidă sau crustacee, scrie digi24.ro

Gena care protejează corpul acestuia de lumina UV a fost pierdută, iar aceștia sunt activi doar noaptea. „Noaptea, în timp ce dormim, ei vizitează porii pentru a face sex și a se înmulți”, spune dr. Perotti.

Studiul mai arată că, pe măsură ce diversitatea lor genetică se reduce, dependența de noi crește – ceea ce înseamnă că sunt expuși riscului de dispariție.

Cercetătorii se așteptau să descopere gena care trezește acarienii și îi trimite la somn, însă aceasta nu era prezentă. În schimb, organismul detectează cantitatea mai mică de hormoni care sunt secretați în piele în timp ce dormim și care îi determină să se trezească.

Însă, aceste adaptări reprezintă o problemă. Cu cât se adaptează mai mult la corpul nostru, cu atât pierd mai multe gene și, în cele din urmă, vor deveni complet dependenți de noi. Din cauza acestei dependențe, ei nu vor putea să părăsească porii și să găsească un nou partener cu care să se cupleze.

Ce se întâmplă dacă îi pierdem? „Sunt asociați cu o piele sănătoasă, așa că, dacă îi pierdem, ne-am putea confrunta cu probleme dermatologice”, explică dr. Perotti.

Continue Reading
Publicitate
Faceți clic pentru a comenta

LASĂ UN RĂSPUNS

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© 2022. Toate drepturile rezervate.