Conecteaza-te cu noi

Breaking News

Rotea, reținut. 6 capete de acuzare

Publicat

pe

Fostul primar al comunei Vitomirești, județul Olt, Robert Ion Rotea a fost reținut pentru 24 de ore. Fostul edil este implicat într-un dosar unde este acuzat de mai multe fapte, printre care abuz în serviciu și luare de mită.

„La data faptelor primar al comunei Vitomirești, județul Olt, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de: abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu consecințe deosebit de grave, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, complicitate la obținerea ilegală de fonduri, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, complicitate la fals intelectual, luare de mită, instigare la spălare a banilor”, conform procurorilor DNA.

Alături de fostul primar, în același dosar sunt acuzate și alte două persoane fizice, unul dintre inculpați fiind reprezentant al unei asocieri de firme care avea semnat un contract cu Primăria Vitomirești, contract care viza infrastructura rutieră din localitate.

„La data de 09 octombrie 2019, între primăria comunei Vitomirești, reprezentată de primarul Rotea Ion Robert și o asociere de firme, reprezentată de unul dintre oamenii de afaceri, inculpat în prezenta cauză, s-a încheiat un contract de execuție lucrări ce avea ca obiect „Modernizare infrastructură rutieră locală în comuna Vitomirești, județul Olt”. A doua zi, fără știrea beneficiarului lucrărilor, liderul asocierii a subcontractat celuilalt om de afaceri execuția parțială a lucrărilor.
În contextul menționat mai sus, în perioada 2019-2021, inculpatul Rotea Ion Robert, în calitate de primar, cu încălcarea dispozițiilor legislației primare, ar fi acceptat la plată mai multe facturi emise de asocierea reprezentată de coinculpat, în condițiile în care lucrările erau neconforme sau neexecutate.
Prin aceste demersuri ar fi fost produs un prejudiciu primăriei comunei Vitomirești în cuantum de 19.073.538 lei concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum pentru asocierea respectivă.
De menționat este faptul că, fondurile necesare realizării proiectului ar fi fost obținute de inculpatul Rotea Ion Robert prin depunerea la autoritatea de gestionare a fondurilor publice a mai multor documente false (parte din ele emise de către liderul asocierii).
Pentru „serviciile” de mai sus, omul de afaceri, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, ar fi remis primarului Rotea Ion Robert sub forma contravalorii unei locuințe situate în mun. Slatina, suma de 1.123.332 lei. Pentru a ascunde adevărata origine a banilor, locuința respectivă ar fi fost cumpărată pe numele unuia dintre inculpați”, conform comunicatului DNA.

Cei trei au fost prezentați joi judecătorilor din cadrul Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Rotea a fost găsit în trecut incompatibil de către Agenția Națională de Integritate (ANI). Fostul edil s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 30 septembrie 2013 – 30 iunie 2014, pentru că ”a deținut simultan funcția de primar și calitatea de membru în Consiliul de administrație al Liceului Tehnologic Vitomirești, Județul Olt. Rotea a pierdut procesul cu agenția în luna aprilie a anului trecut. În urma acestei decizii, Rotea a fost demis de către Prefect pentru încălcarea dispozițiilor art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003″, după cum menționa comunicatul Prefecturii Olt.

Sursa foto Facebook

Continue Reading
Publicitate

© 2022. Toate drepturile rezervate.