vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Craiova. Conferința Biodiversitatea Fluviului Dunărea pe sectorul Baziaș–Bechet, la Muzeul Olteniei

Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei Craiova continuă seria manifestărilor înscrise în cadrul proiectului cultural-educativ Mediul și Universul, cu un program de activități derulate cu ocazia Zilei Internaționale a Biodiversității, respectiv conferința BIODIVERSITATEA FLUVIULUI DUNĂREA PE SECTORUL BAZIAȘ–BECHET, o serie de video proiecții prezentate de dr. ing. Daniela Liana Dudău de la Administrația Bazinală de Apă Jiu și dr. biolog Olivia Cioboiu de la Secția de Științele Naturii a Muzeului Olteniei Craiova, precum și comunicări ale elevilor claselor de Protecția mediului de la Liceul Tehnologic Costin D. Nenițescu.

Este o lecție interactivă de ecologie și protecția mediului vizând particularitățile structural-funcționale ale ariilor protejate din județul Dolj, biodiversitate a ecosistemelor și măsurile de conservare necesare în vederea realizării managementului durabil al mediului, efectele produse de impactul antropic și al activităților industriale asupra structurii și funcționării comunităților de organisme din sectorul românesc al Dunării.

Monitorizarea biodiversității ecosistemelor naturale și antropizate are o importanță deosebită în contextul global al dispariției a numeroase specii demicroorganisme, plante și animale ca urmare a activității umane și industriale.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Eficienţa măsurilor de conservare este periclitată de unele procese şi fenomene globale, practic ieșite de sub control: ploile acide, efectul de seră, diminuarea stratului de ozon, eutrofizarea apelor, nitrificarea si acidifierea solurilor, deșertificarea. Biodiversitatea joacă un rol esențial în susținerea vieții și a mijloacelor de existență, a dezvoltarii economico sociale și a bunăstării oamenilor. Din cauza modificărilor induse de om în habitatele naturale, în prezent identificarea şi protejarea speciilor reprezintă o prioritate internaţională.

În majoritatea țărilor europene strategia conservării biodiversității s-aimplementat cu succes prin intermediul programului Natura 2000, care are ca scop regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice.

La manifestare vor participa elevii Liceului Tehnologic Costin D. Nenițescu – domeniul protecția mediului îndrumați de prof. de protecția mediului Iulia Cristea, Melania Streinu, Larisa Păun, Sabina Tudora, biologie – Amelia Gorun și geografie – Claudia Grigorescu și Liceului Charles Laugier îndrumați de prof.dr. de geografie Mirela Enculescu, prof. de chimie Luminița Georgescu și Jeni Obretin, prof. de limba română Alina Marcu, prof. de biologie Daniela Bocai.

Acţiunea coordonată de muzeograf dr. Olivia Cioboiu va avea loc vineri, 27 mai, ora 11.00 la Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei Craiova și coincide cu perioada în care se desfășoară manifestări cultural-educative dedicate Zilei Internaționale a Biodiversității (22 mai), sărbătoare mondială având ca obiectiv conștientizarea populaţiei privind importanța conservării și utilizării durabile a diversității biologice.

Politica