vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Pastilele cu iod, motiv de dispută în Ministerul Sănătății. Vor fi distribuite populației?

Ministerul Sănătăţii (MS) a precizat că lucrează la organizarea unui sistem de distribuţie către populaţie a comprimatelor de iodură de potasiu, acesta urmând să fie operaţionalizat după încheierea campaniei de informare.

„Comprimatele de iodură de potasiu trebuie administrate către persoanele eligibile în cazul pericolului de expunere la radiaţii ca urmare a unui incident nuclear. Ministerul Sănătăţii lucrează la organizarea unui sistem de distribuţie gratuită către populaţie care va fi operaţionalizat după ce campania de informare publică asupra acestui subiect se va încheia”, a transmis, luni seară, MS.

Referitor la precizările făcute de secretarul de stat Tiberiu Bradaţan, reprezentanții ministerului au spus că acesta „a prezentat doar un punct de vedere personal, nefiind la curent cu acest subiect”, informează News.ro

Policlinica Buna Vestire Craiova

În urmă cu câteva zile, secretarul de stat Tiberiu Brădăţan a declarat că pastilele de iodură de potasiu vor rămâne la Direcţiile de Sănătate Publică.

„Nu vor fi distribuite persoanelor care ar putea fi afectate decât în contextul în care va fi nevoie, lucru pe care nu şi-l doreşte nimeni, adică să avem un accident nuclear sau o astfel de situaţie care să impună administrarea de iod tuturor cetăţenilor. Ele vor fi distribuite în momentul în care vom avea, ferească Dumnezeu, un eveniment de tipul celor nucleare”, a afirmat el.

Întrebat dacă DSP-urile vor putea distribui pastilele populaţiei în cel mult şase ore, el a afirmat: „Într-un timp scurt, într-un timp scurt, da”.

Brădățan a spus la Europa FM că cele 30 de milioane de pastile produse de curând de Antibiotice Iași rămân la Direcțiile de Sănătate Publică.

Inițial, ministrul Sănătății a încercat să convingă medicii de familie să distribuie pastilele, dar aceștia au explicat că acest lucru ar bloca acordarea serviciilor curente în cabinete.

„Nu vor fi distribuite persoanelor care ar putea fi afectate decât în contextul în care va fi nevoie, lucru pe care nu și-l dorește nimeni, adică să avem un accident nuclear sau o astfel de situație care să impună administrare de iod tuturor cetățenilor. Ele vor fi distribuite în momentul în care vom avea, ferească Dumnezeu, un eveniment de tipul celor nucleare”, spune Brădățan.

Politica