Pastilele cu iod, motiv de dispută în Ministerul Sănătății. Vor fi distribuite populației?

Ministerul Sănătăţii (MS) a precizat că lucrează la organizarea unui sistem de distribuţie către populaţie a comprimatelor de iodură de potasiu, acesta urmând să fie operaţionalizat după încheierea campaniei de informare.

„Comprimatele de iodură de potasiu trebuie administrate către persoanele eligibile în cazul pericolului de expunere la radiaţii ca urmare a unui incident nuclear. Ministerul Sănătăţii lucrează la organizarea unui sistem de distribuţie gratuită către populaţie care va fi operaţionalizat după ce campania de informare publică asupra acestui subiect se va încheia”, a transmis, luni seară, MS.

Referitor la precizările făcute de secretarul de stat Tiberiu Bradaţan, reprezentanții ministerului au spus că acesta „a prezentat doar un punct de vedere personal, nefiind la curent cu acest subiect”, informează News.ro

În urmă cu câteva zile, secretarul de stat Tiberiu Brădăţan a declarat că pastilele de iodură de potasiu vor rămâne la Direcţiile de Sănătate Publică.

„Nu vor fi distribuite persoanelor care ar putea fi afectate decât în contextul în care va fi nevoie, lucru pe care nu şi-l doreşte nimeni, adică să avem un accident nuclear sau o astfel de situaţie care să impună administrarea de iod tuturor cetăţenilor. Ele vor fi distribuite în momentul în care vom avea, ferească Dumnezeu, un eveniment de tipul celor nucleare”, a afirmat el.

Întrebat dacă DSP-urile vor putea distribui pastilele populaţiei în cel mult şase ore, el a afirmat: „Într-un timp scurt, într-un timp scurt, da”.

Brădățan a spus la Europa FM că cele 30 de milioane de pastile produse de curând de Antibiotice Iași rămân la Direcțiile de Sănătate Publică.

Inițial, ministrul Sănătății a încercat să convingă medicii de familie să distribuie pastilele, dar aceștia au explicat că acest lucru ar bloca acordarea serviciilor curente în cabinete.

„Nu vor fi distribuite persoanelor care ar putea fi afectate decât în contextul în care va fi nevoie, lucru pe care nu și-l dorește nimeni, adică să avem un accident nuclear sau o astfel de situație care să impună administrare de iod tuturor cetățenilor. Ele vor fi distribuite în momentul în care vom avea, ferească Dumnezeu, un eveniment de tipul celor nucleare”, spune Brădățan.

Populare

Recomandări

Craiova. Zona de alergare din Grădina Botanică, din nou, practicabilă

Zona de alergare din Grădina Botanică este, de astăzi,...

Dolj. LUCRĂRI PENTRU PREVENIRE ȘI CORECTARE AVARII – SĂPTĂMÂNA 03.10 – 09.10.2022

Distribuţie Oltenia execută lucrări programate în reţelele electrice pentru...

Locuitorii din Ghercești, blocați de Drumul Expres, vor putea ajunge la proprietăți

Locuitorii din Ghercești se pot bucura din nou de...

Foto/ Dolj. Două minore au plecat de acasă și nu s-au mai întors

UPDATE: În urmă cu puțin timp, cele două fete...