joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Elisabeth Borne este noul prim-ministru al Franței, a doua femeie care ocupă funcția în ultimii 30 de ani

Președintele francez Emmanuel Macron a numit-o luni pe Elisabeth Borne în funcția de prim-ministru al Franței, aceasta devenind a doua femeie care conduce guvernul de la Paris în ultimii 30 de ani.

În cursul zilei de luni, fostul premier Jean Castex și-a anunțat demisia.

Un sondaj realizat imediat după turul doi al alegerilor prezidențiale din luna aprilie arată că majoritatea francezilor nu doresc ca partidul lui Emmanuel Macron să câștige o nouă majoritate în legislativul de la Paris în urma scrutinului parlamentar din iunie.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Partidul La République en Marche fondat de Macron în 2016, și-a schimbat denumirea în „Renaissance” la începutul lunii mai, o mutare pe care analiștii politici ai pus-o pe seama scorului slab din sondaje, scrie hotnews.ro

În vârstă de 61 de ani, Borne este o birocrată de carieră care a ocupat mai multe funcții în guvernul francez în perioada în care a fost membră a Partidului Socialist, ea alăturându-se ulterior partidului La République en Marche fondat de Macron.

Ea a fost ministru al Transporturilor între 2017 și 2019, iar apoi pentru o scurtă perioadă ministru al Mediului în 2019, perioadă în care a promovat legislație prietenoasă față de bicicliști.

Ea a preluat apoi portofoliul Muncii și a supervizat negocierile cu sindicatele care au dus la reducerea ajutorului de șomaj pentru unele persoane fără loc de muncă.

În timpul mandatului său șomajul a scăzut în Franța la cel mai redus nivel din ultimii 15 ani iar șomajul în rândul tinerilor la cel mai scăzut nivel din ultimii 40 de ani.

O tehnocrată discretă care nu a candidat niciodată pentru o funcție publică, Borne s-a remarcat ca un negociator dus în discuțiile cu sindicatele în timpul primului mandat al lui Emmanuel Macron.

Ca ministru al Transporturilor ea a rezistat în 2017 mai multor săptămâni de proteste și greve pentru a pune capăt unui sistem de pensii și beneficii generoase de care beneficiau angajații companiei feroviare naționale SNCF.

Elisabeth Borne a devenit prima femeie numită prim-ministru al Franței în ultimii 30 de ani după ce Edith Cresson a ocupat pentru scurt timp funcția în timpul președinției socialistului François Mitterrand la începutul anilor 1990.

Foto: Flickr/Jacques Paquier 

Politica