joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Peste 20.000 de persoane din județul Dolj au fost testate pentru hepatitele virale

Campania de testare pentru depistarea hepatitelor virale B și C din cadrul proiectului LIVE(RO)2-SUD, lansată în județul Dolj în luna iulie a anului trecut, a însemnat 51 de medici de familie implicați în proiect, 22.555 de persoane testate și 429 de persoane depistate pozitiv la infecția cu virusurile hepatitice B sau C.

Din cele 429 de persoane depistate pozitiv, 257 de persoane au infecția cu virusul hepatitic B și 165 de persoane infecția cu virusul hepatitic C. Cu o prevalență generală de 1.9% la infecțiile virale B și C, rezultatele înregistrate în cadrul campaniei de testare din județul Dolj indică existența unui bazin silențios de persoane infectate care nu își cunoșteau condiția și care puteau transmite virusul fără a ști. 

Campania și-a atins un obiectiv major, acela de a ajunge la persoanele din mediul rural, la persoanele care nu au acces la servicii medicale din cauza situației sociale sau economice. Persoanele care au o situație de vulnerabilitate și care au beneficiat de testare în cadrul programului reprezintă 86% din totalul persoanelor testate, dintre acestea 74% sunt persoane care au domiciliul în mediul rural. 

Policlinica Buna Vestire Craiova

Adriana Dogaru, vicepreședinte al Societății Naționale de Medicina Familiei și coordonatorul activității medicilor de familie din județul Dolj, a apreciat rolul benefic pe care l-a avut campania pentru ei ca și medici de familie. 

„Implicarea în Campania de testare din cadrul Proiectului LIVE(RO)2-SUD a însemnat pentru noi ca și medici de familie sa avem posibilitatea de a face ceea ce ne dorim cu adevărat: preventie.  Am folosit acest parteneriat pentru a da șansa pacientilor de pe lista noastra, dar si din afara acesteia, sa se testeze pentru hepatitele virale. Pentru unii dintre ei campania a însemnat intervenția la timp într-o problema de sanatate despre care nu știau. Pentru noi ca și medici a fost satisfacția de a mai ajuta încă un pacient sa afle la timp despre afectiunea cronica de care sufera si să beneficieze de ajutor medical. Cred ca noi medicii de familie ar trebui sa avem șansa de a fi implicați în cat mai multe campanii dedicate depistării timpurii a bolilor cronice, mai ales a celor pentru care exista soluții de tratament și chiar vindecare. Sper ca și în alte județe colegii mei sa se implice intelegand cat de mult pot ajuta atat pacientii lor, cât și comunitatea în care activeaza”, a precizat dr. Adriana Dogaru. 

Pacienții depistați pozitiv beneficiază de investigații medicale specifice, analize medicale, diagnostic și indicație de tratament în cadrul Centrul de Prevenție de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova cu suportul echipei medicale coordonată de profesor doctor Ion Rogoveanu. Până în prezent 277 de persoane din cele 429 depistate pozitiv au ajuns deja în Centrul de Prevenție și au beneficiat de serviciile de stadializare.

Politica