sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ministerul Sănătății: Persoanele decedate de COVID-19 vor fi înmormântate normal

Persoanele decedate de COVID-19 ar urma să fie înmormântate normal, renunțându-se, astfel, la măsurile adoptate în primii 2 ani ai pandemiei, prevede un proiect de Ordin al Ministerului Sănătății, publicat în transparență decizională.

Protocolul de manipulare a trupurilor neînsuflețite ale pacienților decedați de COVID-19 prevedea măsuri draconice de protecție, potrivit unui Ordin al Ministerului Sănătății, aprobat la începutul pandemiei.

Trupul persoanei decedate nu putea fi văzut decât de cel mult doi membri ai familiei, care trebuiau să poarte echipament de protecție, și nu putea fi atins decât cu mănuși de protecție, prevedea Ordinul în vigoare în 2020. Trupul neînsuflețit se băga în saci, se dezinfecta cu produse biocide, apoi se introducea în sicriu, care ulterior era sigilat.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În aprilie 2021, în timpul mandatului de ministru al Sănătății al lui Vlad Voiculescu, un nou Ordin al ministrului Sănătății relaxa puțin condițiile de înmormântare impuse anterior: bolnavii de COVID-19 internați în stare gravă puteau beneficia, la cerere, de asistență religioasă cu acordul medicului curant. Tot cu acordul medicului curant, pacienții în stare gravă puteau, la cerere, să fie vizitați de un membru al familiei.

Ordinul semnat de Vlad Voiculescu prevedea, de asemenea, că la înmormântare, familia pune la dispoziţie îmbrăcămintea decedatului și sicriul în care se așază decedatul, iar înhumarea se efecta cu sicriul sigilat.

Noul proiect de Ordin publicat de Ministerul Sănătății în transparență decizională propune, practic, renunțarea la aceste măsuri stricte, scrie hotnews.ro Ordinul este semnat de Adriana Pistol, medic epidemiolog, fost director al Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, actual secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Foto: Facebook

Politica