vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Vladimir Jirinovski, naționalistul rus care a amenințat că va scălda Rep. Moldova într-o baie de sânge, a murit

Vladimir Jirinovski, fost vicepreședinte al Dumei de Stat cunoscut pentru pozițiile sale extremiste și retorica agresivă față de statele vecine Rusiei, a murit la vârsta de 77 de ani, anunță Izvestia.

Anunțul a fost făcut miercuri, 6 aprilie, de Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus.

Politicianul rus este liderul și fondatorul Partidului Liberal Democrat al Rusiei care, în pofida numelui, este cunoscut pentru pozițiile sale ultranaționaliste. Jirinovski a fost vicepreședinte al Dumei de Stat între 2001 și 2011.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cunoscut ca un populist care a promis că vodca va fi gratuită dacă este ales președinte, Jirinovski s-a remarcat prin declarațiile extrem de agresive împotriva statelor vecine ale Rusiei și nu numai, atât în perioada în care a ocupat funcția de vicepreședinte al Dumei, cât și în anii care au urmat.

El și-a exprimat dorința ca fostele state sovietice din „vecinătatea imediată a Rusiei” și nu numai să fie ocupate, visând la o zi „în care soldații ruși își pot înmuia bocancii în apele Oceanului Indian”. Jirinovski este cunoscut și pentru îndemnurile la folosirea armelor nucleare împotriva adversarilor Rusiei, scrie hotnews.ro

Acesta și-a pierdut din influență odată cu consolidarea Partidului Rusia Unită a președintelui Vladimir Putin în ultimul deceniu însă a continuat să rămână o figură importantă a politicii din Rusia.

În decembrie 2020, după alegerea Maiei Sandu în funcția de președinteal Republicii Moldova, Jirinovski a declarat la o televiziune rusă că dacă autorităţile de la Chișinău vor încerca să pună în aplicare retragerea trupelor ruse din Transnistria, contingentul rusesc nu va fi retras, ci se va dubla sau chiar tripla.

„Noi nu trebuie doar să spunem, dar și să avertizăm că noi nu numai că nu vom retrage, ci vom crește contingentul rusesc al forțelor de menținere a păcii. Dacă numai un singur soldat va fi ucis, vă veți scălda într-o baie de sânge, nici nu veți reuși să ajungeți la aeroportul din Chișinău, vă vom ajunge pe toți”, a declarat acesta.

El a mai spus că că în depozitele de la Cobasna este muniție suficientă pentru un „întreg al treilea război mondial în Europa”, că lichidarea unei asemenea cantități de arme este imposibilă, iar în cazul unei explozii, Europa va fi zguduită de valul de șoc.

Anterior, el și-a exprimat nemulțumirea vizavi de politicile Kremlinului față de Transnistria.

„Nu oferim nici bani Transnistriei, nici nu-i permitem să facă studii. Tineretul pleacă în România. Ce dracu este asta?”, a întrebat el în timpul unei ședințe a Dumei de Stat din 2019, după ce Dmitri Medvedev, premierul Rusiei la momentul respectiv, și-a prezentat raportul de activitate al guvernului pe anul anterior.

Politica