Ambasadorul Chinei în SUA: Beijingul nu va trimite arme Rusiei 

Ambasadorul Chinei în SUA, Qin Gang, a declarat că ţara sa nu va trimite arme şi muniţii pentru a sprijini Rusia în invazia din Ucraina, subliniind că Beijingul „va face totul pentru a descalada criza”.

Afirmaţiile lui Qin Gang vin după ce preşedintele american Joe Biden l-a avertizat, vineri, pe omologul său chinez Xi Jinping că vor exista „consecinţe” dacă Beijingul va oferi sprijin material Moscovei.

„Există multă dezinformare cu privire la sprijinul militar al Chinei pentru Rusia. Dezminţim. Ceea ce trimite China sunt medicamente şi saci de dormit. Nu trimitem nici arme şi nici muniţii niciuneia dintre părţi”, a dat asigurări diplomatul chinez într-un interviu acordat duminică postului CBS.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Totodată, Qin Gang a subliniat că ţara sa „este împotriva războiului” şi că va face „tot ceea ce este nevoie pentru a detensiona această criză”, cu toate că a refuzat să condamne invazia, notează EFE.

Preşedintele american Joe Biden a avertizat vineri într-o videoconferinţă cu omologul său chinez Xi Jinping cu privire la „consecinţele” la care se expune China dacă oferă „sprijin material” Rusiei în invazia acestei ţări asupra Ucrainei.

Ambasadorul Qin Gang a calificat conversaţia dintre cei doi lideri drept „sinceră, profundă şi constructivă”, şi în timpul căreia Xi „a spus foarte clar” că Beijingul „mizează pe pace şi se opune războiului”.

Întrebat care este motivul pentru care China nu condamnă deschis invazia, Qin Gang a calificat drept „naivă” convingerea că „condamnările rezolvă problema” şi a pledat pentru „diplomaţie”.

Solicitat să răspundă dacă China oferă susţinere financiară Rusiei în invazia acestei ţări împotriva Ucrainei, Qin Gang s-a limitat să spună că ambele ţări menţin „o cooperare comercială, economică, financiară şi energetică normală”.

Totodată, diplomatul chinez a apreciat că „relaţia de încredere” dintre Rusia şi China pune Beijingul într-o „poziţie unică pentru a putea media” în soluţionarea conflictului.

„China este parte a soluţiei, nu parte a problemei”, a insistat el.

Populare

Recomandări

Craiovean dispărut de la domiciliu, căutat de polițiști

Polițiștii doljeni caută un bărbat în vârstă de 62...

OLT. LUCRĂRI PENTRU PREVENIRE ȘI CORECTARE AVARII – SĂPTĂMÂNA 05.06 – 11.06.2023

Distribuţie Oltenia execută lucrări programate în reţelele electrice pentru...

Naționala U21 a României a plecat către cantonamentul din Italia

Naționala U21 va participa în perioada 5-12 iunie la...

SJU Slatina, în curs de acreditare

Spitalul Județean de Urgență Slatina se află în proces de...