vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Noi sancţiuni care vizează lideri militari ruși, impuse de SUA

Statele Unite au impus, marţi, sancţiuni liderilor militari ruşi şi unor persoane acuzate că au comis încălcări ale drepturilor omului. Tot marți, SUA au aplicat noi măsuri împotriva preşedintelui belarus, Aleksandr Lukaşenko, care este un aliat apropiat al Moscovei, potrivit Reuters.

Acestea au fost cele mai recente sancţiuni impuse Kremlinului de când forţele ruse au invadat Ucraina în urmă cu aproape trei săptămâni, care reprezintă cel mai mare asalt asupra unui stat european după cel de-al Doilea Război Mondial. Moscova califică atacul drept o ”operaţiune militară specială”.

11 lideri militari ruşi, sancționați

Departamentul de Stat al SUA a anunţat sancţiuni împotriva a 11 lideri militari ruşi, printre care mai mulţi miniştri adjuncţi ai Apărării şi Viktor Zolotov, şeful Gărzii Naţionale a Rusiei şi membru al Consiliului de Securitate al lui Vladimir Putin.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ce impun aceste sancțiuni:

Sancţiunile impun îngheţarea tuturor activelor din SUA pe care cei vizaţi le pot avea şi, în general, le interzic americanilor să se ocupe de ele.

Ambasada Rusiei la Washington a comunicat pe Facebook că sancţiunile sunt ”o altă acţiune ostilă care conduce relaţiile ruso-americane într-o fundătură şi mai mare”. De asemenea, a fost menţionat faptul că măsurile nu vor rămâne fără răspuns, fără a intra în mai multe detalii.

Departamentul de Trezorerie al SUA a anunţat sancţiuni împotriva a patru indivizi şi a unei entităţi ruse, pe care i-au acuzat că au jucat un rol în disimularea evenimentelor care au legătură cu moartea lui Serghei Magnitski (care a demascat corupţia oficialilor ruşi) sau cu încălcări ale drepturilor omului împotriva apărătorului pentru drepturile omului, Oyub Titiev.

O declaraţie a Trezoreriei a informat că suplimentează sancţiunile împotriva lui Lukaşenko şi, de asemenea, o vizează pe soţia lui.

Andrea Gacki, directorul Oficiului de Control al Activelor Străine, a declarat că sancţiunile sunt consecinţele în cazul persoanelor implicate în corupţie. Acestea au încălcat drepturile omului.

”Condamnăm atacurile Rusiei asupra coridoarelor umanitare din Ucraina. Solicităm Rusiei să înceteze războiul neprovocat şi brutal împotriva Ucrainei”, a spus ea.

Magnitski a fost un avocat rus arestat în 2008 după ce a susţinut că oficialii ruşi au fost implicaţi în fraude fiscale. El a murit într-o închisoare din Moscova în 2009.

Sancțiuni impuse și pentru judecătoarea Natalia Mushnikova

Sancţiunile impuse marţi au vizat-o pe judecătoarea Natalia Mushnikova. Aceasta este acuzată că ”a participat la eforturile de a ascunde răspunderea legală pentru detenţia, abuzul sau moartea” lui Magnitski.

A fost sancţionat şi districtul Kurchaloi din Filiala Republicii Cecene a Ministerului Afacerilor Interne al Federaţiei Ruse. Ofiţerii l-au arestat pe Titiev în 2018 şi l-au acuzat pentru posesie de droguri.

Printre cei sancţionaţi se numără Nurid Salamov, anchetatorul care a deschis dosarul lui Titiev; Khusein Khutaev, ofiţerul care ar fi văzut droguri în maşina lui Titiev; şi Dzhabrail Akhmatov, despre care Trezoreria a informat că a decis să aducă acuzaţii împotriva lui Titiev.

Titiev, directorul Centrului Memorial pentru drepturile omului din Cecenia, a fost arestat şi acuzat că deţine droguri ilegale în 2018. Titiev a spus că poliţia i-a plantat drogurile în timpul unei percheziţii. El a fost condamnat la 4 ani într-o colonie penală.

Politica