joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Top 5 obiective turistice de neratat din Oltenia

Oltenia este o regiune plină de istorie și însemnătate turistică ce se află în sud-vestul României. Este una dintre cele mai complexe și bogate regiuni pe care le puteți vizita în această țară, în special când vine vorba de turism. Aici se regăsesc numeroase stațiuni balneare, vestigii istorice, mănăstiri vechi, sate autentice, dar și numeroase obiective turistice ce abia așteaptă să fie descoperite.


Regiunea Olteniei nu este cunoscută și promovată precum cea a Transilvaniei sau a Bucovinei, dar cu siguranță merită să fie puse la același nivel de diversitate turistică. Oltenia este delimitată la est de râul Olt, la sud și vest de Dunăre, iar la nord de Carpații Meridionali. Printre cele mai importante orașe din regiune regăsim Craiova (unde se află și principalul aeroport al Olteniei); Târgu Jiu, Caracal și Râmni Vâlcea.


Pentru voi am ales cinci dintre cele mai spectaculoase și inedite locuri și obiective turistice pe care trebuie să le vizitați când ajungeți în Oltenia.

Policlinica Buna Vestire Craiova


Stațiunea montană Rânca este extrem de cunoscută în rândul pasionaților și iubitorilor de munte. Se află la altituinea de 1.650 de metri, oferind posibilitatea de relaxare departe de forfota orașelor. Vara este un loc ideal pentru a vă răcori de arșița torită. Iarna este un loc inedit pentru iubitorii sporturilor de iarnă. La Rânca veți găsi patru pârtii de schi, de diferite grade de dificultate. Stațiunea Rânca este recunoscută ca fiind stațiunea la cea mai mare altitudine din România. Accesul la Rânca se face pe Transalpina.


Transalpina este drumul de legătură dintre Oltenia și Transilvania și reprezintă cel mai înalt drum din România care poate fi traversat de la un capăt la altul cu mașina. Cel mai înalt punct al său este Pasul Urdele și se află la o altitudine de 2.145m. Transalpina este cel mai înalt drum din Munții Carpați, atât pe teritoriul României, cât și în afara acestuia. Se spune că, în cel mai înalt punct al Transalpinei, cerul se intersectează cu pământul. Putem spune că este un drum spectaculos prin prisma peisajelor ce se desfășoară în fața ochilor în timp ce avansezi cu mașina. Ca pasager, poți să te bucuri de priveliște sau să te relaxezi la un joc shining crown EGT.


De la munte, mergem la Dunăre. O zonă turistică superbă și care trebuie vizitată este cea a Cazanelor Dunării. Se află în Parcul Natural Porțile de Fier și reprezintă un sector de Dunăre ce trece printre Munții Carpați. O excursie cu barca pe Dunăre in aceasta zona vă poate lăsa cu gura căscată la cât de frumos poate fi. Cazanele Dunării au o lungime de 7,4 km iar adâncimea maxima este de 75 m. Parcul Natural Porțile de Fier se caracterizează printr-o biodiversitate bogată, ceea ce a făcut ca această arie naturală protejată să fie recunoscută atât la nivel național, cât și internațional.


Când vine vorba de mănăstiri, aici ne-a fost foarte greu să alegem care este cea mai frumoasă și impresionantă. Așa că vă aducem în atenție două dintre ele. Mănăstirea Cozia, aflată pe drumul dintre Râmnicu Vâlcea și Sibiu, se face remarcată prin îmbinările ideale dintre arhitectura impresionantă și vechimea acesteia. Se știe că Mănăstirea Cozia are peste 600 de ani. O altă mănăstire impresionantă este Mănăstirea Hurezi (Horezu). Aceasta a fost construită în 1693 de Constantin Brâncoveanu, iar din 1995 este în patrimoniu UNESCO.


Când vine vorba de Târgu Jiu, nu putem trece peste Ansamblul sculptural Constantin Brâncuși. Veți putea admira Masa Tăcerii, Poarta Sărutului sau Coloana Infinitului, Aleea Scaunelor. Constantin Brâncuși este considerat „patriarhul sculpturii moderne” așa că, mai ales dacă ești iubitor de artă, nu uita să te oprești la Târgu-Jiu. Din păcate casa bătrânească a marelui sculptor s-a dărmat.
Acestea fiind spuse, nu ocoliți Oltenia în excursiile și vacanțele voastre. Veți fi surprinși de frumusețea acestor locuri.

Politica