vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Populația României a scăzut cu peste 1 milion de locuitori în ultimii 10 ani

România a pierdut cel puţin 1,1 milioane de persoane din populaţia rezidentă din 2011 până în prezent. Cauzele depopulării României sunt multiple, potrivit sociologilor. Cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică demonstrează declinul demografic abrupt. Sute de mii de români pleacă în fiecare an din țara de origine, un stat din ce în ce mai îmbătrânit, care pentru mulți cetățeni, nu mai oferă perspective optimiste.

Din punct de vedere al fenomenului migraționist, țara noastră a fost comparată de-a lungul anilor, de specialiști, cu Siria, un stat măcinat de războaie. Doar în 2020, în primul an al crizei COVID, 143.000 de locuitori au părăsit România, potrivit profesorului universitar Septimiu Chelcea, care a postat o analiză demografică anul trecut, pe pagina sa de Facebook.

Raportat la numărul populației rezidente a țării, indicatorul a avut nivelul cel mai ridicat din cele nouă țări membre ale Uniunii Europene în care populația a fost în declin, adică Bulgaria, Croația, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Polonia, Ungaria și România.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Declinul demografic s-a produs prin recrudescența scăderii naturale a populației, de 120.000 de locuitori, respectiv a creșterii numărului de decese, multe provocate de COVID. În secundar, s-a produs prin migrație externă netă negativă, adică 23.000 de persoane, a mai punctat sociologul, potrivit psnews.ro

INS a anunțat că țara noastră a pierdut 1,1 milioane de persoane din populația rezidentă, din 2011 până în prezent, pe fondul sporului natural negativ şi al migraţiei externe, principalii factori ai scăderii populaţiei.

„Dacă ne uităm la dina­mica populaţiei rezidente, observăm o scădere foarte ac­centuată a populaţiei între cele două recensă­min­te: de la ultimul recen­să­mânt până în prezent avem o pierdere de cel puţin 1,1 mi­lioane de persoane la nivelul popu­laţiei rezidente”, a declarat Tudorel Andrei, preşedin­te­le Institutului Naţional de Statistică (INS).

La ultimul recensământ, cel din 2011, România avea o populaţie de 20,1 milioane de locuitori, iar în 2021, conform estimărilor INS, populaţia rezidentă a României a fost de 19,1 milioane de locuitori. Cel mai ridicat nivel al populaţiei României a fost înregistrat în anul 1992, când ţara avea 22,8 milioane de locuitori.

Cifra românilor plecați în străinătate este dificil de apreciat cu exactitate, în condițiile în care nu toți cei stabiliți în afară și-au declarat reședința. Cert este că potrivit unui studiu realizat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, pentru 2015-2016, România avea a cincea cea mai numeroasă Diaspora din lume, după Mexic, China, India și Polonia.

Cei mai mulți români (560.000) au plecat în străinătate în 2007, odată cu intrarea României în Uniunea Europeană. Cel mai alarmant aspect este faptul că tinerii cu vârstă până în 30 de ani, cu studii superioare sunt deschiși să se stabilească în afară. Peste 55% au declarat că ar fi dispuși să plece la muncă în afara granițelor, potrivit unui studiu internațional realizat în 2018 de BestJobs și The Boston Consulting Group.

Politica