joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Estonia, Letonia şi Lituania vor furniza Ucrainei rachete antitanc şi antiaeriene fabricate în SUA

Statele membre NATO Estonia, Letonia şi Lituania vor furniza Ucrainei rachete antitanc şi antiaeriene fabricate în SUA, au anunţat vineri seară miniştrii apărării din cele trei ţări într-o declaraţie comună.

„În lumina creşterii presiunii militare a Rusiei în Ucraina şi în regiune, ţările baltice au decis să răspundă nevoilor Ucrainei şi să furnizeze un ajutor suplimentar pentru apărare”, se menţionează în comunicatul comun.

„Estonia, Letonia, Lituania şi aliaţii lor lucrează împreună cu rapiditate pentru a asigura asistenţă de securitate Ucrainei”, adaugă textul citat. „Acest ajutor va întări capacitatea Ucrainei de a-şi apăra teritoriul şi populaţia în caz de agresiune rusă”, adaugă comunicatul.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Estonia va trimite rachete antitanc Javelin, iar Letonia şi Lituania rachete antiaeriene Stinger.

„Sperăm cu sinceritate că Ucraina nu va trebui să utilizeze aceste arme”, a declarat ministrul lituanian al apărării, Arvydas Anusauskas. „Ţările baltice îndeamnă Rusia să pună capăt comportamentului său agresiv şi iresponsabil”, a adăugat el, precizând că armele vor fi livrate „într-un viitor apropiat”.

Departamentul de Stat al SUA a permis Lituaniei, Letoniei şi Estoniei să trimită rachete fabricate în SUA şi alte arme Ucrainei, au declarat miercuri trei surse cu cunoştinţe despre această decizie, scrie Agerpres.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat, vineri, că mai multe livrări de asistenţă pentru securitate către Ucraina sunt programate în viitoarele săptămâni. „Ceea ce încercăm să facem este să ne asigurăm că facem tot posibilul ca Ucraina să aibă mijloacele de a se apăra şi probabil de a descuraja o eventuală nouă agresiune din partea Rusiei”, a spus el.

Ulterior, ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a declarat că a discutat cu omologul său Antony Blinken despre consolidarea pe viitor a capacităţilor de apărare ale Ucrainei.

În acest timp, ministrul apărării din Republica Cehă, Jana Cernochova, a anunţat că va propune cabinetului de la Praga săptămâna viitoare să aprobe o livrare de muniţie de artilerie Ucrainei.

În acest timp, ministrul apărării din Republica Cehă, Jana Cernochova, a anunţat că va propune cabinetului de la Praga săptămâna viitoare să aprobe o livrare de muniţie de artilerie Ucrainei, potrivit Reuters.

Politica