Conecteaza-te cu noi

Actualitate

Vâlcea. Elevii de liceu intră în grevă japoneză

Publicat

pe

Elevii din Vâlcea, alături de alți colegi din mai multe județe, intră în grevă japoneză, în perioada 10 – 16 ianuarie, în semn de protest faţă de „tăierea” burselor şcolare.

Elevii vor purta pe braţ o banderolă albă, în timpul orelor de curs, pentru a protesta faţă de „modificarea abuzivă” a criteriilor de acordare a burselor.

„Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBc), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM) şi Asociaţia Elevilor din Timiş (AETM) anunţă faptul că, pe durata săptămânii 10-16 ianuarie, elevii vor organiza o grevă japoneză în semn de protest faţă de tăierea burselor! Luni, 10 ianuarie, elevii din multiple licee din 6 judeţe ale ţării au pornit o grevă japoneză faţă de schimbările criteriilor de acordare a burselor. Astfel, elevii vor purta în următoarea săptămână, pe durata orelor de curs, la braţ, o banderolă albă, pentru a protesta faţă de modificarea abuzivă a criteriilor de acordare a burselor”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC).

Conform sursei citate, în urma protestului organizat de asociaţiile de elevi, Ministerul Educaţiei a anunţat că nu va schimba noile criterii de acordare a burselor.

„În acest sens, asociaţiile de elevi vor continua cu acţiuni, lansând o petiţie şi începând o grevă japoneză, precum şi vor acţiona în instanţă ordinul respectiv. Îndemnăm toţi elevii care îşi vor pierde bursa în urma modificărilor aduse, precum şi elevii ce doresc să fie solidari cu colegii lor, să poarte în această săptămână o banderolă albă la mână!”, a transmis AEC.

De asemenea, Consiliul Național al Elevilor a postat pe pagina sa de Facebook un îndemn pentru elevi de a purta negru, pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la inechitatea în acordarea burselor, scrie hotnews.ro

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, pe 9 ianuarie, că în anul 2022 vor beneficia de burse 660.000 de elevi, iar aceste burse vor fi împărţite în şase categorii – de performanţă, de merit, de studiu, sociale, profesionale şi bursa „Bani de liceu”.

„În 2022 am diferenţiat bursele pe categorii, sunt şase categorii de burse, nu este doar bursa de merit. Bursa de performanţă – 500 de lei, bursa de merit – 200 de lei, bursa de studiu – 150 de lei, mai mult decât a fost anul trecut bursa de merit, iar bursa de studiu se dă tuturor elevilor care îndeplinesc condiţiile şi au medie peste 7,50. ( …) A patra categorie este bursa socială unde am crescut de la câţiva lei la 100, iar acum este 200 de lei, să fie direcţionată către acei elevi care sunt într-adevăr în dificultate. A cincea categorie este bursa profesională – 100.000 de elevi beneficiază de bursă profesională, tot de 200 de lei pe lună, iar a şasea categorie este bursa de ‘Bani de liceu’ – 250 de lei pe lună, alţi 23.000 de elevi pot beneficia. În total 660.000 de elevi vor beneficia în anul 2022 de bursă”, a spus Cîmpeanu.

Mai mulţi elevi au protestat săptămâna trecută în faţa Ministerului Educaţiei, fiind nemulţumiţi de modificarea criteriilor de acordare a burselor.

Continue Reading
Publicitate

© 2022. Toate drepturile rezervate.