vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Elevii vâlceni acuză lipsa olimpiadelor importante, în 2022

Asociația Elevilor Vâlceni (AVE) acuză ministerul pentru lipsa unor olimpiade importante din programa anunțată pentru 2022. Ministerul educației a publicat lista cu toate concursurile și olimpiadele care se vor susține anul acesta, iar conform comunicatului AVE, printre cele lipsă se regăsesc inclusiv Olimpiada Națională de Limba Engleză, sau cea la Limba și Literatura Română.

„După ce au fost suspendate timp de doi ani, Sorin Cîmpeanu a anunțat că începând cu acest an școlar olimpiadele și concursurile școlare se reiau. Astfel, Ministerul Educației a publicat lista completă a concursurilor și olimpiadelor școlare din 2021-2022. Din lista complexă de anul acesta lipsesc cu desăvârșire olimpiade importante la care participau anual o mulțime de elevi. Olimpiada Națională de Limba Engleză, Olimpiada de  Limba și Literatura Română, precum și Olimpiada de Istorie nu se regăsesc în informarea publicată de Minister. Astfel, elevii ce se pregătesc temeinic la aceste discipline nu vor avea ocazia să participe la concursurile care să le ateste cunoștințele sau care să îi ajute să obțină performanța. Totodată subliniem faptul că Olimpiadele și Concursurile recunoscute de către Minister sunt cele care fac elevul să obțină bursa de performanță. Astfel, ne punem următoarea întrebare și anume cum va putea fi răsplătit un elev olimpic la una dintre disciplinele scoase de minister, dacă nu va putea susține olimpiada la disciplina la care performează”, declară AVE.
Totodată, elevii vâlceni subliniază faptul că disciplinele scoase sunt specifice profilului uman, acest lucru creând inechități între elevi.
„De asemenea, subliniem faptul că majoritatea disciplinelor scoase sunt specifice profilului uman, astfel fiind create inechități între elevii ce studiază diferite profile. Limba și literatura română este materie obligatorie la Bacalaureat, iar istoria este proba obligatorie specifică profilului uman, fiind astfel mai mult decât necesară includerea lor în lista de olimpiade. În acest context, nu putem să nu ne întrebăm  care au fost criteriile pentru care aceste olimpiade au fost scoase și care este fundamentul veridic pentru care acestea nu se susțin? Nu trebuie ca toți elevii să aibă șansa de a susține olimpiada indiferent de disciplină, dacă tot se reiau în acest an? Apreciem introducerea elementelor de noutate precum competițiile interdisciplinare de tipul concursurilor de robotică sau creație digitală, dar îi solicităm Ministrului să ofere șansa tuturor, fără a uita de o parte dintre elevii olimpici ai României. Solicităm Ministrului Sorin Cîmpeanu reintroducerea olimpiadelor scoase pentru a nu discrimina elevii și pentru a oferi tuturor oportunitatea de a performa indiferent de materie”, au adăugat reprezentanții AVE.

Politica