Românii, campionii Uniunii Europene la cumpărat și aruncat mâncare

Dintre cetățenii Uniunii Europene, românii alocă cea mai mare parte din venituri pentru mâncare. Dar sunt și cei care aruncă cele mai multe alimente. Toți specialiștii atrag atenția că vârful risipei este în perioada sărbătorilor de iarnă.

În acest sens, specialiștii vin cu o serie de sfaturi. Atunci când mergem la cumpărături să stabilim un meniu pentru următoarele zile. Apoi, să ținem cont de numărul celor care vor fi la masă. Neapărat să ne asigurăm că nu punem în coș ceva ce avem deja acasă, în frigider sau debara.

”Ideal ar fi ca produsele care nu țin foarte mult, nu rezistă foarte mult în frigider să fie achiziționate în cantități mici. De exemplu, legumele proaspete, salata verde ar trebui să fie achiziționate în cantități care să ne ajungă pentru una, două mese”, spune Adina Rusu, nutriționist.

E important sa ne uităm și la termenul de valabilitate și să calculăm cu atenție cantitățile necesare.

De asemenea, nutriționiștii spun că, atunci vine vorba de carnea de porc, recomandat este să fie consumată o dată pe săptămână.

”Porția la carnea de porc nu ar trebui să depășească 100 – 150 de grame”, spune Adina Rusu.

Peștele trebuie și el inclus în alimentație de două, trei ori pe săptămână, dar să nu fie prăjit, iar pe lista de cumpărături mai sunt și brânzeturile.

Și ouăle se cumpără în cantități mari mai ales în perioada sărbătorilor.

”O persoană sănătoasă poate consuma unul, două ouă pe zi în condiția în care nu sunt ouă prăjite, nu sunt preparate cu ulei”, mai spune nutriționistul, potrivit digi24.ro

În privința fructelor, nutriționiștii le recomandă pe cele de sezon, cum sunt citricele, dar și acestea în cantități moderate.

Din coșurile de cumpărături nu lipsesc nici dulciurile. Nutriționiștii ne sfătuiesc să renunțăm la desertul de după masă, iar gustarea să fie între mesele principale.

Populare

Recomandări

Grevă majoră de Crăciun pe aeroporturile din Marea Britanie

Activitatea pe aeroporturile Heathrow, Gatwick, Manchester, Glasgow, Cardiff și...

VIDEO/ Drumul Expres Craiova-Pitești: Tronsonul 3 va fi deschis în 2023

Tronsonul 3 al Drumului Expres Craiova-Pitești va fi inaugurat...

Florin Salam, mai popular decât Putin! Ce au căutat românii pe Google în 2022

Ca de fiecare dată în ultimii 11 ani, Google...