vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Craiova are o mașinărie de sinucidere: „O grămadă de muzee și-ar dori o astfel de instalație”! Cum funcționează și la ce o folosesc oltenii

Știința este într-un continuu proces de evoluție, chiar și când vine vorba despre a decide asupra vieții sau… a morții. În Elveția, țară vestică cu un nivel de trai și de educație mult peste nivelul mediu, a fost autorizată mașina de sinucidere. O capsulă care îți permite să-ți iei adio de la viață într-un mod extrem de ușor și nedureros. Sarco este numele capsulei care a primit aviz favorabil în această țară în care nu mai puțin de 1.300 de persoane au murit prin sinucidere asistată în 2020.

Compania care a dezvoltat mașinăria de sinucidere, Exit International, a explicat că dispozitivul este activat din interior de persoana care vrea să-și pună capăt zilelor. Echipamentul revoluționar permite inundarea capsulei cu azot, care reduce nivelul concentrației de oxigen la 1%, în circa 30 de secunde.

O astfel de mașinărie există și în Craiova, la Muzeul Olteniei. Dar nu pentru același scop. Oltenii o folosesc pentru a stopa atacul biologic asupra bunurilor de patrimoniu. Invenția este relativ apărută recent în Bănie, în anul 2020, fiind o investiție a Consiliului Județean Dolj.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„O grămadă de muzee și-ar dori o astfel de instalație! Nu este o invenție! Trei muzee din România (Suceava, Satu Mare și Craiova) folosesc astfel de instalații, dar cu un design diferit față de cea din fotografie, pentru conservarea patrimoniului cultural. Este vorba de o Instalație de Privare a Oxigenului, care este folosită în tratamentul pieselor de patrimoniu cultural, din material organic (hârtie, textile, lemn, păsări și mamifere împăiate). Principiul de funcționare a acestei instalații presupune biocizarea, prin înlocuirea oxigenulului cu un gaz inert (azotul) într-o incintă etanșă. Cu ajutorul acestei instalații, azotul este generat in situ (instalația produce azot, prin preluarea acestuia din aer), pentru utilizare ca substanță activă, biocidă. Aerul pe care-l respirăm conține în mare majoritate azot (78.084%) și oxigen (20.947%). Instalația de Privare a Oxigenului aspiră azotul din aer, după care îl pompează într-o incintă etanșă, în care, progresiv, este înlocuită cantitatea de oxigen, aceasta din urmă scăzând până la concentrații de 0,4% și chiar 0,2%. Principiul chimic după care funcționează această instalație este cunoscut sub numele de Anoxie”, a afirmat Florin Ridiche, Directorul Muzeului Olteniei.

Mașinăria din Craiova funcționează, iar în prezent, în interiorul acesteia se află piese arheologice. Este vorba de rămășițe umane din secolul al XVI-lea.

„În incintă, în momentul de față avem două piese provenite din săpături arheologice de la biserici. Sunt două morminte, unul de la Piața Neamț. Este o piesă tare interesantă fiindcă păstrează fir metalic. Este extrasă cu tors cu tot din mormânt și trimisă spre restaurare la muzeul nostru, la Muzeul Olteniei. Piesa, adică fragmentul uman, încă prezintă fir textil și fir cu aur. În acele cutii sunt alte rămășițe umane care încă mai prezintă fir textil și fir metalic. Au fost descoperite de arheologul muzeului nostru, Irina Popescu”, a spus Leonard Ionescu, Șeful Laboratorului de Restaurare de la Muzeul Olteniei, pentru Jurnalul Olteniei.

Dacă ar fi să urmăm exemplul elvețienilor și să-i acordăm o altă întrebuințare față de cea de acum, Leonard Ionescu este de părere că moartea ar fi ușoară și nedureroasă: „Funcționează pe exact același principiu, doar că pe o perioadă mai lungă de timp în comparație cu ce au realizat elvețienii care face un schimb de gaze foarte rapid. Bineînțeles, diferența este că aici avem un volum de 8 metri cubi, iar acolo cred ca maxim sub 0,5 metri cubi. Moartea cred ca va fi rapidă și ușoară, nedureroasă, pentru că gestul de respirație este normal, e natural, funcționează. Doar dispare oxigenul și nu mai alimentează organele, pur și simplu nu mai simți lipsa oxigenului. În loc să inspiri amestecul de oxigen și azot, inspiri numai azotul în special. Azotul care este un gaz inert.”

Instalația este destul de recentă, de anul trecut funcționează aproape continuu. Incinta în care se află piesele de patrimoniu este un cort perfect etanș, prevăzut cu un fermoar conceput special pentru industria aeronautică. În momentul în care se închide nu mai este un transfer de gaze prin el. Sistemul este transportabil, exact la cel din Elveția. „Este o instalație cunoscută în domeniul nostru și folosită pe scară largă în lume. În România mai sunt încă două instalații de acest tip. Au existat de-a lungul timpului diverse păreri privind utilizarea acestui tip de tratament pentru distrugerea atacului biologic asupra bunului de patrimoniu. Dar, în ultimii 2, 3 ani a fost revizuită părerea și este folosită cu succes în domeniul restaurării bunurilor culturale. Observați că acest cort din polietilenă este ușor presurizat în interior datorită faptului că schimbul de gaze se face prin înlocuire treptată”, a mai adăugat Ionescu.

Piesele de patrimoniu trebuie să stea cam trei săptămâni în incintă. La concentrație de 0,5-0,2% oxigen ajunge cam într-o săptămână. Acest proces se aplică pieselor care sunt pe suport organic, cele pe suport anorganic nu au nicio problemă în fața atacului biologic. După acest tratament urmează să fie supuse unui proces de restaurare. Dacă se respectă condițiile de conservare, de păstrare, piesele au o durată de viață nedeterminată.

În România, acest tip de instalație este folosit în scop de tratament. În Elveția, invenția a primit nenumărate critici din partea reprezentanților cultelor religioase și a populației conservatoare, însă un fapt este cert: tot mai mulți oameni își doresc să moară folosind tehnici moderne de sinucidere asistată. Până acum, persoanele care și-au pus capăt zilelor în Elveția au folosit altă tehnică de sinucidere asistată: ingestia de pentobarbital de sodiu, soluție lichidă. Moartea survenea în circa 5 minute, nu înainte ca persoana în cauză să intre într-o stare de comă.

Politica