joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Rămâne cum s-a stabilit. Taxe mai mari în Craiova

Ședința ordinară a Consiliului Local Craiova a avut loc joi și s-a desfășurat online. Consilierii au putut vota modificările legate de dările craiovenilor, iar proiectul de hotărâre privind aprobarea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2022 a trecut, cu 19 voturi pentru.

Înainte de ședință, consilierul local, Teodor Sas, anunța că a depus un amendament ca taxele și impozitele locale pe clădiri și terenuri în anul 2022 sa rămână la nivelul anului 2021: „Cel mai important punct de pe ordinea de zi se refera la aprobarea taxelor și impozitelor locale pentru anul 2022. Aici am avut un amendament foarte important cu privire la nivelul impozitului pe clădiri și a impozitului pe terenuri, în municipiul Craiova. Actualul executiv ne propune o creștere a impozitului pe clădiri de exact 25%. De asemenea, ne propune o creștere a impozitului pe terenuri de 50%, pentru toate zonele municipiului. Consider ca aceasta creștere este una foarte mare, este o creștere care afectează buzunarele craiovenilor, în acest sens am depus un amendament ca taxele și impozitele pe pe clădiri și terenuri din 2022, sa rămână la nivelul anului 2021. Este pandemie, toți am fost afectați de aceasta pandemie, iar aceste taxe noi pentru craioveni nu se impun în aceasta situație”, a declarat consilierul. Amendamentul lui Teodor Sas nu a trecut, majoritatea consilierilor fiind împotrivă.

Situația votului AICI

Policlinica Buna Vestire Craiova

Având în vedere că impozitul pe teren intravilan, categoria de folosință terenuri cu construcții, rămăsese nemodificat la nivelul Municipiului Craiova, din 2016, va fi actualizat, pentru anul viitor. Potrivit autorităților locale, acest lucru se va întâmpla fără să atingă însă valoarea maximă stabilită prin Codul Fiscal, deși alte mari municipii din țară o aplică deja de anul trecut. Pentru persoanele juridice, cotele de impozitare pentru clădiri (ne)rezidențiale se mențin și în 2022. Astfel, un cetățean care deține o curte de 500 mp va plăti 700 de lei (1,4189 x 500). Anul trecut, o astfel de proprietate necesita o plată de 473 de lei, incluzând în calcule și ratele de inflație.

În cadrul ședinței de Consiliu Local de azi, a fost aprobat amendamentul USR prin care se reduce la jumătate (de la 20% la 10%) cota adițională aferentă impozitului pe clădiri nerezidențiale (hale, spații comerciale, etc) pe care o vor plăti agenții economici începând cu anul 2022. Considerăm că în această perioadă foarte dificilă pentru mediul privat, o astfel de măsură este de bun augur și reprezintă totodată un semnal pozitiv pentru toți întreprinzătorii ce doresc să investească în Craiova. Așa cum am promis în campania electorală, USR susține mediul de afaceri având în vedere că acesta este cel care contribuie cu peste 70% în totalul taxelor și impozitelor locale și tot acesta este cel care generează bunăstare și prosperitate într-o comunitate. Totodată impozitul pe care îl vor plăti persoanele fizice ce dețin în proprietate spații comerciale și hale, începând cu anul acesta, va fi la același nivel cu cel perceput persoanelor juridice, astfel nu vor mai exista inechități între antreprenori. USR militează pentru susținerea mediului antreprenorial, dar și pentru echitate și echilibru atunci când vine vorba de taxare și impozitare”, a declarat Cezar Dragoescu.

Cât despre cota de impozitare în cazul clădirilor rezidențiale deținute de persoanele fizice, aceasta ar urma să fie majorată de la 0,08, la 0,1%, Astfel, valoarea impozabilă a unei clădiri în zona A a Craiovei va fi cu 25% mai mare.

Taxele pentru eliberarea unor documente de urgență cresc cu 1 până la 6 lei. De exemplu, taxa de urgență pentru eliberarea certificatului de atestare a extinderii construcției se stabilește la 226 de lei, cu 6 lei mai mult față de anul 2021.

Politica