sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Centralele de apartament ar putea fi interzise în blocurile noi

Centralele de apartament ar putea fi interzise în blocurile care se construiesc acum, potrivit unui proiect pe care îl pregătește Ministerul Mediului. Locuințele noi se vor putea racorda la sistemul centralizat de încălzire sau vor fi instalate centrale de cvartal. Adică unul sau mai multe blocuri să fie legate la centrale mai mici, amplasate în apropierea imobilelor.

„Unul din motive este faptul că o centrală de cvartal poluează mult mai puțin decât necesarul de centrale individuale care încălzesc același număr de apartamente. O centrală de cvartal poate încălzi circa 500 de apartamente. Este echivalentul a 500 de centrale individuale care fiecare emană, printr-un coș de la toate înălțimile blocului aceste noxe, polulează mai mult”, a spus, la Digi24, Alexandru Burghiu, fost director la Termoenergetica.

„În plus, o centrală de cvartal are obligativitatea ridicării coșului deasupra imobilului, gazele ajung mult mai greu la locatarii din bloc. Comparăm 50 de țevi scoase de la parter până la etajul 4 cu una scoasă deasupra blocului”, a adăugat el.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Burghiu spune că cei care construiesc un bloc au și obligația de a asigura și încălzirea imobilului.

El a spus că măsura va fi luată doar pentru blocurile noi, pentru că în București, de exemplu, nu pot fi construite centrale de cvartal pentru clădirile deja existente, pentru că nu există capacitate suficientă de transport a gazului natural care să le alimenteze.

Pe de altă parte, sistemul centralizat de încălzire trebuie modernizat, având în vedere că în unele orașe, inclusiv Capitala, sunt în mod obișnuit probleme cu apa caldă și căldura.

Declarațiile lui Burghiu vin după ce ministrul interimar al Mediului, Tanczos Barna, a anunțat săptămâna trecută că ministerul pe care îl conduce pregătește un set de măsuri prin care se va interzice instalarea centralelor termice de apartament în blocurile care se construiesc acum.

„Atât ministerul, cât și UAT-urile și cetățenii trebuie să facă eforturi pentru un aer mai curat. Odată cu venirea frigului, poluarea aerului ne pune în pericol sănătatea din ce în ce mai mult, pentru că în urma încălzirii locuințelor și în urma traficului substanțele nocive rămân blocați în straturile de aer în apropierea suprafeței, mai ales dacă vremea este liniștită, rece și uscată”, a scris Tanczos Barna pe Facebook.

„Din aceste considerente, pregătim la minister un set de măsuri care conține printre altele și interdicția de a instala centrale termice proprii în blocurile care se construiesc acum. Aceste locuințe noi vor putea avea centrală comună sau va trebui să fie conectate la rețelele de încălzire ale orașelor care trebuie să fie modernizate pe baza unui plan de acțiune. Doar astfel putem reduce semnificativ emisiile clădirilor”, a adăugat el.

Politica