vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Austria intră în lockdown! Noile condiții de ședere pentru români

Austria a intrat luni în lockdown pentru trei săptămâni, măsură luată în vederea limitării răspândirii coronavirusului.

Astfel, potrivit noilor măsuri, oamenii îşi vor putea părăsi locuinţele doar pentru a merge la locul de muncă, pentru cumpărături de strictă necesitate şi pentru activităţi sportive în spaţii deschise. Majoritatea restaurantelor pot vinde produse doar pentru consum acasă, iar evenimentele culturale şi cele sportive de amploare se vor desfăşura fără spectatori.

Totuşi, şcolile sunt deschise, iar părinţii decid dacă îşi trimit copiii la cursuri sau optează pentru lecţii online, potrivit Agerpres, care preia dpa.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Carantina pentru persoanele vaccinate şi pentru cele trecute prin boală se va încheia pe 13 decembrie, iar în cazul persoanelor nevaccinate nu este prevăzut un termen.

Până în prezent, două treimi dintre austrieci sunt vaccinaţi cu schema completă împotriva SARS-CoV-2. Cu toate acestea, țara se confruntă cu un nou val puternic de infecții.

Aproximativ 14.000 de noi cazuri de COVID-19 au fost înregistrate sâmbătă în Austria, conform autorităţilor de la Viena. Incidenţa la şapte zile a atins 1.085 de noi cazuri la 100.000 de persoane. În secţiile de terapie intensivă sunt internaţi în prezent 528 de pacienţi COVID-19, valoarea record a acestui indicator, 611, înregistrându-se în timpul celui de-al treilea val al pandemiei.

Austria a devenit prima ţară din Uniunea Europeană care va introduce vaccinarea obligatorie anti-COVID-19, în februarie 2022. Anunţarea noilor măsuri a dus la proteste, 40.000 de oameni ieşind sâmbătă în centrul Vienei pentru a-şi exprima nemulţumirea.

Ministerul de Externe a actualizat luni informațiile de pe site privind condițiile de călătorie și ședere în Austria.

Pentru a intra în Austria, românii au nevoie de un test PCR negativ (nu mai vechi de 72 de ore), de certificat de vaccinare cu un ser autorizat sau de dovada trecerii prin boală.

Odată ajunși în Austria, românii trebuie să se supună acelorași condiții privind lockdown-ul ca și austriecii.

Principalele măsuri, potrivit MAE, sunt:

  • Locuința proprie poate fi părăsită doar pentru a merge la locul de muncă, dacă acest lucru este necesar, pentru a cumpăra alimente sau medicamente, pentru a intra în contact cu partener de viață/rude apropiate/personal de îngrijire, pentru vaccinare sau pentru plimbări în aer liber, motive imprevizibile care nu suportă amânare (de ex. prezentare în fața autorităților judecătorești, tratamente medicale, pentru a răspunde unei îndatoriri juridice sau administrative obligatorii etc.), motive religioase, pentru evitarea unui pericol, acordare de îngrijire și ajutor pentru persoanele care au nevoie de sprijin, precum și exercitarea drepturilor și îndeplinirea îndatoririlor familiale, îngrijirea animalelor, participarea la alegerile prevăzute de lege, participarea la anumite întruniri, cum ar fi înmormântări sau demonstrații.
  • Comerțul, toate tipurile de servicii, instituțiile de cultură, sport și agrement, sunt închise. Rămân deschise magazinele alimentare (supermarketurile), magazinele de ziare și tutungeriile, farmaciile, băncile, poșta, benzinăriile, atelierele auto/biciclete, serviciile medicale și veterinare, serviciile de urgență, serviciile de transport public;
  • Târgurile de Crăciun sunt închise.
  • Unitățile de cazare sunt închise, excepție fiind cazul persoanelor care se află deja cazate la momentul intrării în vigoare a acestei prevederi, pentru scopul îngrijirii și acordării de asistență persoanelor care au nevoie de sprijin, motive profesionale care nu pot fi amânate, pentru a satisface o nevoie urgentă de locuință;
  • Restaurantele sunt închise, fiind permise serviciile de catering și livrare;
  • La locurile de muncă se aplică Regula 3G și purtarea obligatorie a măștii de protecție. În cazul serviciilor de îngrijire a persoanelor se aplică Regula 2G și numai în cazuri de excepție se aplică Regula 2,5G
  • Școlile rămân deschise; purtarea măștilor devine obligatorie, inclusiv la cursuri;
  • Se păstrează o distanțare de siguranță de 2 metri;
  • În instituții medicale se aplică regula 2G (vaccinat sau insănătoșit) plus rezultatul negativ al unui test PCR;
  • Purtarea măștilor FFP2 obligatorie, pentru toate persoanele cu vârsta de peste 6 ani, in toate spațiile interioare (cu excepția caselor particulare), la locul de muncă (cu excepția cazului în care există paravane despărțitoare), în transportul public și în autoturisme (dacă sunt transportate persoane din mai multe gospodării), inclusiv pe peroane, platforme, stații, gări. Minorii cu vârsta cuprinsă între 6 și 14 ani, precum și femeile însărcinate, au permisiunea de a purta măști medicale.

Poliția este autorizată să efectueze controale și să aplice amenzi (în funcție de gravitatea abaterii, cuantumul amenzilor se poate situa între 1.450 si 5.000 de Euro), atât persoanelor fizice, cât și persoanelor juridice.

Suplimentar prevederilor adoptate la nivel național, în unele landuri sunt în vigoare măsuri de protecție și de restricționare a traficului.

Regula 3G

Persoanele care prezintă un test COVID-19 negativ (PCR sau antigen) – „getestet”, persoanele care s-au vindecat în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2 – „genesen” și persoanele care s-au vaccinat împotriva COVID-19 – „geimpft”.

Regula 2,5G

Persoanele care s-au vindecat în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2 – „genesen”, persoanele care s-au vaccinat împotriva COVID-19 – „geimpft” și persoanele care prezintă un test COVID-19 negativ PCR– „getestet”

Regula 2G

Persoanele care s-au vindecat în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2 – „genesen” și persoanele care s-au vaccinat împotriva COVID-19 – „geimpft”.

Politica