joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ministerul Sănătății: Folosirea testelor de salivă nu necesită pregătire medicală sau condiții speciale de lucru

Folosirea testelor rapide antigenice pe bază de salivă nu necesită pregătire medicală sau condiții speciale de lucru, iar legislația în vigoare nu exclude realizarea lor la domiciliu, însă decizia aparține sistemului educațional, precizează Ministerul Sănătății, într-un comunicat de presă.

„Ca urmare, domeniul educațional care a solicitat utilizarea acestui tip de teste este îndreptățit să decidă și cu privire la modul de utilizare. Ministerul Sănătății va sprijini acest demers”, subliniază Ministerul Sănătății.

Instituția precizează că testarea cu teste rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă nu reprezintă un act medical.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„În toate situațiile, teste din salivă trebuie validate prin testare RT-PCR sau testare rapidă”, menționează ministerul.

Ministerul Sănătății a venit cu aceste precizări după ce Ministerul Educației i-a adresat public următoarea întrebare: Testele pe bază de salivă pot fi administrate elevilor și copiilor la domiciliu sub supravegherea părinților?

Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) a cumpărat prin negociere directă 70 de milioane de teste pe bază de salivă, scrie g4media.ro Cumpărarea acestora a fost solicitată în repetate rânduri de către ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, care a invocat faptul că testele rapide antigenice nazale sunt „invazive” și din acest motiv ar fi refuzate de părinți.

Politica