VIDEO! Contrabandă cu chihlimbar. 5000 kg, ilegal, în țară

Date:

Aproximativ 5.000 de kilograme de chihlimbar voiau să fie introduse, ilegal, pe teritoriul României. Totul a fost pus la cale de un grup infracțional organizat în contrabanda pietrelor semiprețioase. Trei inculpați au fost reținuți pentru 24 de ore de către procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală vineri, 12 noiembrie.

Totul a început în cursul lunii martie 2021 când inculpații voiau să transporte din Ucraina pe teritoriul României, prin sustragerea de la controlul vamal, prin punctul de trecere a frontierei Siret, chihlimbarul. După introducerea în țară, marfa era depozitată de către liderul grupării, care, ulterior, o transporta și preda, în vederea expedierii, prin intermediul societăților de curierat și transport internațional, către destinatari din Polonia, Ungaria, Lituania și Cehia, sub forma unor colete poștale, cu greutăți cuprinse între 25 și 30 de kilograme, declarându-se, în mod nereal, că acestea ar conține diferite bunuri, potrivit diicot.ro.

În perioada martie – noiembrie 2021, în baza aceleiași rezoluții infracționale, membrii grupării au introdus, în mod ilegal, pe teritoriul României, cantitatea totală de 5.151,56 de kilograme de chihlimbar. La data de 11 noiembrie 2021, procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul DCCO – Serviciul de Combatere a Macrocriminalității Economico-Financiare și ai BCCO Suceava – Serviciul de Combatere a Finanțării Terorismului și Spălării Banilor au prins în flagrant un inculpat, în timp ce deținea cantitatea de 75 de kilograme de chihlimbar brut, provenit din contrabandă.

La aceeași dată, procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul DCCO au efectuat un număr de 4 percheziții domiciliare, pe raza județelor Ilfov și Suceava, în urma cărora au fost descoperite aproximativ 584 de kilograme de pietre semiprețioase. De asemenea, în cauză a fost aplicată măsura sechestrului asigurător asupra sumelor de 2.000 de euro și 600 de lei (identificate în numerar), fiind ridicate, totodată, în vederea continuării cercetărilor, mai multe înscrisuri, telefoane mobile și un laptop.

La data de 13 noiembrie 2021, Tribunalul București a dispus arestarea preventivă a celor trei inculpați, pentru o perioadă de 30 de zile. Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române – Brigada Specială de Intervenție „Vlad Țepeș” și Inspectoratului de Jandarmi Județean Suceava.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic și de Criminalistică din cadrul DIICOT și Direcția Operațiuni Speciale.

 

Share post:

 

Popular

ULTIMA ORĂ
Recente

DOLJ.LUCRĂRI PENTRU PREVENIRE ȘI CORECTARE AVARII – SĂPTĂMÂNA 15.08 – 21.08.2022

Distribuţie Oltenia execută lucrări programate în reţelele electrice pentru...

VÂLCEA. LUCRĂRI PENTRU PREVENIRE ȘI CORECTARE AVARII – SĂPTĂMÂNA 15.08 – 21.08.2022

Distribuţie Oltenia execută lucrări programate în reţelele electrice pentru...

Accident între trei olteni și un teleormănean. Unul dintre ei, la spital

Un șofer de 72 ani, din județul Dolj, a...

Diana Şoşoacă, executată silit

Diana Şoşoacă este executată silit de ANAF. Senatoarea nu...