vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Proiectul de lege privind dopajul în sport a fost adoptat

Proiectul de lege privind prevenirea şi combaterea dopajului în sport a fost adoptat, luni, de Senat cu unanimitate de voturi. Astfel, România se raliază ultimelor prevederi ale Codului Mondial Antidoping, informează Secretariatul General al Guvernului, potrivit Agerpres.

Proiectul legislativ a fost construit de urgenţă de specialiştii Secretariatului General al Guvernului (SGG) şi cei ai Agenţiei Naţionale Anti-Doping (ANAD), având în vedere obligativitatea ce îi revenea României de a prelua modificările aduse de WADA Codului Mondial Antidoping.

„Doar negocierile şi angajamentele clare asumate de conducerile SGG şi ANAD au dus la amânarea declarării stării de neconformitate a României şi acceptarea unei scurte prelungiri a perioadei de adaptare legislativă în ţară”, se precizează în comunicat.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Preşedintele Agenţiei Naţionale Anti-Doping, Cristian Balaj, a declarat că prin acest proiect de lege România s-a aliniat programelor antidoping gândite la nivel internaţional de WADA.

„Sportivii au dreptul fundamental de a practica un sport curat, fără dopaj, iar instituţiile implicate în activitatea sportivă trebuie să le protejeze sănătatea şi să promoveze corectitudinea şi egalitatea. Pentru toate acestea este necesară aplicarea unor programe antidoping eficiente, gândite la nivel internaţional de Agenţia Mondială Anti-Doping, dar coordonate şi armonizate la nivel naţional de ANAD, pentru depistarea, descurajarea şi prevenirea dopajului în sport. Legea adoptată astăzi este piatra de temelie pentru implementarea tuturor celor de mai sus şi vreau să întăresc informaţia că ANAD este conformă”, a declarat Cristian Balaj.

Pe 14 septembrie, Balaj anunţa că va prelua funcţia de preşedinte al clubului CFR Cluj imediat după ce proiectul noii legi antidoping va intra pe făgaş normal în Parlament, scrie libertatea.ro

ANAD a fost declarată luna trecută neconformă de către Agenţia Mondială Antidoping (AMA-WADA), alături de alte şapte organizaţii, pentru neimplementarea Codului Antidoping Mondial, versiunea 2021.

Politica