joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Violenţa domestică în România: Peste 400 de femei au fost ucise în familie, în ultimii 8 ani

În primele opt luni ale acestui an au fost emise peste 7.000 de ordine de protecție provizorii în cazurile de violență domestică, iar o treime dintre ele au fost încălcate de agresori, arată un raport al Centrului Filia, ONG care luptă pentru drepturile femeilor și pentru combaterea violenței domestice.

Numărul ordinelor de protecție date de polițiști victimelor violenței în familie a crescut din nou comparativ cu ultimii doi ani. Intensificarea cazurilor de agresiune în familie este unul dintre cele mai negative efecte ale pandemiei de COVID-19.

Raportul realizat de Centrul Filia în perioada ianuarie-august 2021 arată că:

Policlinica Buna Vestire Craiova
  • au fost înregistrate 1.212 apeluri în domeniul violenței domestice la numărul unic național 0800.500.333;
  • au fost emise 7.120 de ordine de protecție provizorii și 6.901 ordine de protecție (în instanță);
  • o treime dintre ordine, peste 2.200, au fost încălcate de agresori;
  • au fost înregistrate aproape 20.000 de cazuri de loviri și alte violenței; 91% dintre agresori sunt bărbați;
  • 72 de femei și 73 de fete au fost violate, 1 bărbat și 13 băieți au fost violați. În fiecare săptămână sunt înregistrate 4 cazuri în care o femeie sau o fată a fost violată.
  • 59 de fete, 14 femei și 9 băieți au fost agresați sexual de un membru de familie;
  • 228 de fete, 86 de femei, 27 de băieți și 1 bărbat au înregistrat plângeri pentru viol, agresiune sexuală sau act sexual cu un minor.

    În medie, aproape în fiecare zi, de la începutul anului, a fost înregistrat un caz în care o minoră a fost violată, agresată sexual sau supusă unui act sexual cu un adult din familie, mai arată Centrul Filia.

De asemenea, potrivit raportului, 92% dintre agresorii sexuali sunt bărbați. Astfel, 426 de femei și fete au fost ucise de un membru de familie în ultimii 8 ani, scrie libertatea.ro care citează raportul.

Este un număr de 16 ori mai mare decât numărul soldaților români care au fost uciși în războiul din Afganistan, în 19 ani. „Fiecare caz de violență domestică și de gen arată eșecul statului în garantarea drepturilor fundamentale”, atrage atenția ONG-ul.

Pe de altă parte, raportul arată că, pandemia de coronavirus le-a afectat într-o mai mare măsură pe femei decât pe bărbați. Anul trecut, mai ales în perioada stării de urgență, victimele au fost nevoite să rămână acasă, alături de agresori, și au înfruntat riscuri mai mari: cazurile de violență domestică s-au intensificat, accesul la serviciile medicale a fost mai dificil, iar multe femei s-au bazat pe alocațiile copiilor ca să-și întrețină familiile, pentru că și-au pierdut locurile de muncă.

”În România, numărul femeilor șomere a crescut cu 50% din cauza pandemiei, la bărbați, diferența fiind semnificativ mai mică: 16%, potrivit Monitorului Social. Altfel spus, două treimi dintre cei care au intrat în șomaj în 2020 sunt femei”, se mai arată în raport.

Încălcarea ordinului de protecție este infracțiune penală și se pedepsește cu închisoare până la cinci ani. Cu toate acestea, aproximativ 30% din ordinele emise de instanțe sunt încălcate anual.

Ele rămân niște simple hârtii când respectarea lor nu este supravegheată și se ajunge la violențe, abuzuri sau chiar crime. ONG-urile care luptă pentru combaterea violenței domestice au cerut an de an și după fiecare caz de agresiune în familie un sistem de monitorizare care să vină la pachet cu ordinul de protecție provizoriu sau cel eliberat de instanțe.

Monitorizarea electronică poate fi folosită pentru mai multe tipuri de infractori. Este aplicabilă arestaților la domiciliu și persoanelor aflate sub control judiciar. Cel mai mare impact l-ar avea însă în cazurile de violență domestică, pentru că prin acest sistem autoritățile se asigură că agresorii le respectă.

În primăvară, Parlamentul a adoptat Legea privind monitorizarea agresorilor și persoanelor arestate la domiciliu. Actul normativ a fost promulgat de președintele Klaus Iohannis. Statul trebuie să cumpere brățările și să pună în funcțiune sistemul electronic de monitorizare până în martie 2022.




Politica