Conecteaza-te cu noi

Actualitate

Doi americani și un canadian au câștigat Premiul Nobel pentru Economie

Publicat

pe

David Card din Canada şi americanii Joshua D. Angrist şi Guido W. Imbens, au câștigat Premiul Nobel pentru Economie, luni, la Institutul Karolinska din Stockholm pentru „contribuțiile empirice la economia muncii” și „contribuțiile metodologice la analiza relațiilor de cauzalitate”, potrivit site-ului oficial nobelprize.org.

Laureaţii din acest an au demonstrat că pot exista răspunsuri la multe din marile întrebări ale societăţii. Soluţiile lor susţin utilizarea experimentelor naturale, situaţii care decurg din viaţa reală care seamănă cu experimentele aleatorii. Folosind experimentele naturale, David Card a analizat efectele pieţei muncii asupra salariului minim, imigraţiei şi educaţiei. Joshua D. Angrist şi Guido W. Imbens au fost recompensaţi pentru contribuţiile lor metodologice la analiza relaţiilor cauzalenotează CNN

Toţi trei îşi desfăşoară cercetările în Statele Unite: David Card la Universitatea Berkeley din California, Joshua D. Angrist la Massachusetts Institute of Technology (MIT), iar Guido W. Imbens la Stanford. În 2020, Premiu Nobel pentru Economie a fost atribuit americanilor Paul R. Milgrom şi Robert B. Wilson pentru îmbunătăţirile aduse teoriei licitaţiei şi invenţiilor referitoare la noile formate ale licitaţiei.

Premiul în Ştiinţe Economice a fost instituit în anul 1968 de Banca Centrală a Suediei (Sveriges Riksbank) şi a fost decernat pentru prima dată în 1969. Premiul este finanţat de Banca Centrală a Suediei, spre deosebire de celelalte premii, care sunt finanţate de Fundaţia Nobel, transmite Agerpres.

Medalia pentru această categorie a fost concepută de artistul și sculptorul suedez Gunvor Svensson-Lundqvist și arată Steaua Nordului, emblema Academiei Regale Suedeze de Științe.

Premiul constă într-o medalie de aur, o diplomă şi suma de 10 milioane de coroane suedeze, adică aproximativ 980.000 de euro. Acesta va fi decernat în cadrul unei ceremonii ce va avea loc la data de 10 decembrie, la Oslo, dacă situaţia sanitară o va permite. 

De altfel, premiul Nobel pentru Economie este al șaselea și ultimul Nobel decernat în anul 2021.

Foto: Hotnews

Continue Reading
Faceți clic pentru a comenta

LASĂ UN RĂSPUNS

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© 2021. Toate drepturile rezervate.