sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Top 5 cărți pe care trebuie neapărat să le citești în zilele ploioase de toamnă

Știm cu toții că toamna se numără bobocii, dar și experiențele minunate trăite alături de cei dragi și cel mai important alături de noi. Scriitorul argentinian, Jorge Luis Borges, spunea atunci când încă mai popula același pământ cu noi că „Dintotdeauna mi-am imaginat Paradisul ca un fel de bibliotecă”. Ei bine, zilele ploioase și răcoroase de toamnă nu sunt decât ocazii de a te bucura de tine, în special, de o carte și de o păturică pufoasă mirosind a vanilie și călătorind prin universul pe care doar un scriitor ți-l poate oferi.

Literatura e vastă, gusturile nu se discută și timpul trece prea repede. Aceste lucruri le-am învățat în timp, iar obiectivul meu în rândurile ce urmează este de a încerca să conserv toate momentele frumoase pe care numai și numai toamna le poate oferi. Vorbind din experiență proprie am de gând să vă introduc și pe voi în călătoriile pe care eu le-am făcut alături de Charles Dickens, Agnes Martin-Lugand și mulți alții.

  1. Marile Speranțe, Charles Dickens

Nu este una dintre cele mai necunoscute cărți și poate că mulți dintre voi cu siguranță ați citit-o, însă am considerat că locul ei este aici, în acest top, fiindcă mesajul autorului se potrivește perfect cu anotimpul în care ne aflăm și reprezintă una dintre marile capodopere ale literaturii universale. Inocența copilăriei, misterul, drama, speranțele și visele te poartă pe tărâmuri necunoscute și deschid uși pe care credeai că le-ai închis de foarte mult timp.

Policlinica Buna Vestire Craiova

2. Suferințele tânărului Werther, Johann Wolfgang von Goethe 

„Suferințele tânărului Werther” este un roman epistolar ce prezintă pasiunea colosală a tânărului naiv Werther pentru Charlotte, o domnișoară logodită cu un alt bărbat. Obsesia sa și zbuciumul său sufletesc care poate fi simțit din paginile cărții îl conduc către sinucidere. Cartea ne învață despre iubire pură, așteptări și dezamăgiri fiind și o lecție de viață pentru romanticii care nu știu unde să se oprească.

3. Viata e usoara, nu-ti face griji, Agnes Martin-Lugand

O lectură ușoară pe care o poți da gata într-o seară dacă ești puțin ambițios/ambițioasă și care de-a lungul firului său narativ este presărată cu lecții de viață, experiențe și trăiri intense. Nu este o capodoperă a literaturii, însă dacă îți dorești puțină relaxare și liniște poate reprezenta idealul. „Viata e usoara nu-ti face griji” e continuarea romanului „Oamenii fericiti citesc si beau cafea”. Romanul o are în prim plan pe Diane, întoarsă la Paris ca să se ocupe împreună cu cel mai bun prieten al ei, Felix, de cafeneaua literară a cărei mândră proprietară este și unde își găsește refugiul după vizita în Irlanda și își dă seama că va trebui să meargă mai departe și fără Edward, care după plecarea ei și după ce îl rănise spunându-i că trebuie să se întoarcă la Paris și să-și puna ordine în viață chiar dacă îl iubește, fiindcă iubirea nu e de ajuns și viețile lor sunt atât de diferite, el nu a mai dat nici un semn de viață.

Diane însă nu suferea fiindcă era foarte ocupată la cafenea și se hotărâse să-și refacă viața chiar dacă știa că nu va trece niciodată peste tragedia care i se întamplase și mai ales peste moartea Clarei, fetița ei, rațiunea ei de a fi. Acțiunea este complexă și merită descoperită.

4. Bătrânul și marea, Ernest Hemingway

Un roman scris de Ernest Hemingway, pentru care a și primit în 1953 Premiul Pulitzer.

Această nuvelă, ultima operă cu adevărat importantă a lui Hemingway, reprezintă încununarea creației scriitorului atât prin sensurile ei profund umane, cât și prin măreția sobră a mijloacelor de expresie. Bătrânul Santiago, pescar sărac dintr-un sat de pe coasta Cubei, se pregătește să iasă din nou in larg, la pescuit, după aproape trei luni de trudă zadarnică. Ar părea un roman destul de plictisitor pentru mulți tineri, însă cu puțină răbdare și înțelegere sensurile și simbolurile te proiectează în mijlocul acțiunii și stai cu sufletul la gură până la ultima pagină.

5. Știința de a deveni bogat, Wallace D. Wattles

Omul are dreptul de a fi bogat pentru că are nevoie de foarte multe lucruri pentru a se dezvolta, lucruri pe care nu le poate obține fără bani. „Orice s-ar spune în favoarea sărăciei, e foarte clar că nu poți trăi o viață completă și plină de succes dacă nu ești bogat”, scrie autorul. O carte de dezvoltare personală, poate chiar motivațională și actuală pentru secolul XXI. Se regăsesc sfaturi importante și multe beneficii spirituale dacă reușești să o citești pe toată.

 

Politica