joi, aprilie 18, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Fără acces în restaurante cu test COVID, la 6 la mie

Șeful DSU, Raed Arafat, spune că epidemiologii au decis ca persoanele care nu sunt vaccinate și nu au avut COVID să nu mai aibă acces la diverse activități în baza testului COVID pentru că riscă să fie infectați și să facă forme grave ale bolii, crescând presiunea pe sistemul sanitar.

Măsura a fost luată pentru localitățile unde incidența infectărilor a depășit 6 la mie.

„Nu descurajăm testarea. Problema este managementul riscului. Dacă ești vaccinat sau trecut prin boală ai imunitate față de virusul SARS-CoV2, înseamnă că chiar dacă te expui unui risc mai mare ești mai protejat. Nu ajungi în terapie intensivă, chiar nu ajungi la spital, e un simptom ca o răceală și apoi treci de el”, a spus Arafat la DigiFM.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Să spunem că te testezi astăzi și dacă e PCR e valabil trei zile. Ești testat și intri în restaurant. Acolo am vaccinați, am persoane trecute prin boală, pe care nu îi testăm. Riscul de transmitere este mai mic, dacă ești asimptomatic sau cu forme ușoare. Dacă ești testat și te infectezi, tu ajungi la terapie intensivă, te duci și transmiți mai departe și devii o problemă pentru sistemul sanitar când te infectezi.

Și atunci ca să nu închidem ce am închis altădată, când la 3 la mie restaurantele erau închise, dar cu risc minim, am spus: permitem să treacă înăuntru, unde e o zonă fără mască, pentru că se mănâncă, se circulă, se discută, dar acolo măcar să fie oamenii care sunt protejați, iar presiunea pe sistemul sanitar este mică”, a continuat el.

„Testatul, dacă se infectează, devine o problemă pentru sistemul sanitar. După un test care astăzi îți iese negativ, nu înseamnă că mâine ești negativ”, a explicat Arafat.

 

Politica