Mehedinți. Costul falsei vaccinări anti-Covid

Cele două persoane din Mehedinți acuzate că  fabricau certificate de vaccinare false și le vindeau cu 100 de euro bucata sunt doi angajați ai primăriei Drobeta Turnu Severin, unul ocupând funcția de șef de birou, altul funcția de inspector de specialitate. Ambii funcționari publici au fost reținuți și încătușați, iar în cursul zilei de azi, 23 septembrie 2021, urmează să fie prezentați instanței cu propunerea de arestare preventivă.

Procurorul Lavinia Șișman purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinți a declarat: ,,Au accesat fără drept baza REMF care centralizează toate persoanele care s-au vaccinat la noi în țară și au  suprapus peste  datele celor care erau  în realitate vaccinați, alte date. Sunt fapte foarte grave având în vedere situația pandemiei cu care ne confruntăm așa că vom solicita arestarea preventivă a celor doi inculpați ”.

Potrivit anchetatorilor costul unei adeverințe false era de 100 de euro. Totul ar fi durat în jur de o lună de zile timp în care cei doi angajați ai primăriei ar fi obținut fraudulos suma de 9600 de euro. Oamenii legii au anunțat că au extins  verificările pentru stabilirea întregii rețele infracționale.

Pe de altă parte primarul Severinului, Marius Screciu nu crede în spusele anchetatorilor și le ia apărarea celor doi subalterni.

,,Ei zic că nicio acuzație nu este adevărată. Am și vorbit cu unul dintre ei și l-am întrebat dacă lucrurile sunt grave și m-a asigurat că nu. Așteptăm să vedem dacă îi reține sau ce măsuri le sunt impuse. Nu știm însă care este gravitatea faptelor însă dacă lucrurile arată rău ne gândim să-i suspendăm” a declarat primarul  Marius Screciu.

De precizat că, aici nu este vorba de ,,gândit” la suspendarea  din funcție,  ci este vorba strict de aplicarea legii  funcționarului public, statut ce trebuie pus obligatoriu în aplicare în caz de arestare, trimitere în judecată etc., a unui funcționar public.

Faptele penale, prezentate de anchetatori

Doi angajați ai primăriei Drobeta Turnu Severin au fost reţinuţi miercuri după amiază și acuzați că au falsificat 96 de certificate de vaccinare. Prețul unei astfel de adeverințe falsificate ar fi fost de 100 de euro. Anchetatorii spun că suspecții intrau fraudulos în centrele de vaccinare, accesau platforma, și introduceau numele celor care plăteau, câte 100 de euro pentru a obține o adeverință, deși nu erau vaccinați.

Polițiștii au făcut 64 de percheziții în 3 județe Mehedinți, Dolj și Caraș Severin, în acest dosar instrumentat de Parchetul Județean Mehedinți. Potrivit procurorilor, cei doi bărbați din Drobeta Turnu Severin, care sunt angajați ai primăriei, ar fi scos certificate de vaccinare false pentru 96 de persoane. Ei sunt acuzați de accesarea ilegală a sistemului informatic de generare a certificatelor COVID, respectiv registrului de vaccinare a adulților și  de fals informatic.

Faptele ar fi avut loc în perioada 15 mai-25 iunie. Unul dintre cei doi angajați, care era detașat registrator la un centru de vaccinare din Drobeta Turnu Severin, ar fi mers la acel centru în afara orelor de program și ar fi generat 96 de certificate de vaccinare prin suprascrierea unora existente. În realitate, cele 96 de persoane nu ar fi fost niciodată vaccinate împotriva COVID-19, spun polițiștii și procurorii.

Populare

Recomandări

200 de lei de la stat pentru cei care vor să-şi schimbe becurile

Programul Rabla ajunge de luna viitoare şi la becuri....

Românii care stau la bloc, obligați să-și schimbe repartitoarele

Toate contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică...

Copil de 12 ani, urmărit de polițiști. Era la volan

Un copil de 12 ani a dat de furcă...

Virgil Popescu: „Românii cu facturi inexplicabil de mari să nu le plătească”

Ministrul liberal le recomandă românilor care au primit facturi...